- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hemijski udar: Napravljen opasan scenario na Zapadu – Moskva prozrela plan

© AP Photo / Efrem LukatskyPripadnici ukrajinske vojske u blizini Slovjanska u Ukrajini
Pripadnici ukrajinske vojske u blizini Slovjanska u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Gde god su upletene bezbednosne i obaveštajne službe SAD i Velike Britanije prave se scenariji sa masovnim civilnim žrtvama i razaranjima koji će imati jak medijski efekat. Takve operacije imali smo u Siriji sa navodnom upotrebom sarina, a sada se pripremaju razni scenariji i akcije sa ciljem diskreditacije Rusije.
Ovako direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, general-major u penziji Mitar Kovač komentariše upozorenje ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua da američke privatne vojne kompanije koje se nalaze u Donjeckoj oblasti pripremaju provokacije sa hemijskim komponentama na istoku Ukrajine.
Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, u Donjeckoj oblasti ima oko 120 pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija koji obučavaju ukrajinske specijalne snage, a ministar je naveo da su cisterne sa neidentifikovanim hemijskim supstancama dopremljene su u gradove Avdejevku i Krasni Liman radi provokacija.

Planovi za diskreditaciju Rusije

Kovač objašnjava da angažovanje američkih privatnih vojnih kompanija širom sveta nije tajna jer su one, kako kaže, bile prisutne i na prostoru Balkana, u Iraku, Gruziji, Libiji i nizu drugih zemalja.
„Tamo gde su američke privatne agencije izražen je američki državni interes, dok u vreme okršaja nisu toliko neposredno upletene njihove vojne snage kako ne bi došlo do njihove kompromitacije. Dobro je što Ruska Federacija izlazi sa nekim od tih informacija u javnost, da se na vreme zna ko je sve i šta učinio da dođe do zaoštravanja krize i do eventualnog ratnog scenarija“, ističe naš sagovornik.
Kako dodaje, godinama posle Majdana 2014. godine otkrivalo se na koje su sve načine u te događaje bile uključene zapadne obaveštajne službe.
„Jasno je da te privatne vojne kompanije ne rade ništa samostalno ili iz čisto ekonomskog interesa, već da su pod patronatom obaveštajnih i bezbednosnih službi Sjedinjenih Američkih Država“, ukazuje Kovač.
Akcije poput ove na koju, kako kaže, upozorava ministar Šojgu, deo su ukupnog strateškog koncepta koji Sjedinjene Američke Države sprovode prema Rusiji preko ukrajinskih vlasti.
„Već godinama je sve podređeno tome da se što bolje opreme ukrajinske snage kako bi bile što sposobnije da izvedu planirane operacije prema Luganskoj i Donjeckoj Republici po sistemu brze, munjevite akcije, na način sličan onome na koji su podučavane druge vojske na Balkanu. Deo istog scenarija su i te pretnje nepostojećom ruskom agresijom na Ukrajinu koje dolaze sa Zapada“, objašnjava Kovač.

Opasan scenario

Naš sagovornik je uveren da je napravljen scenario da ukrajinska vlast, uz američku logističku, obaveštajnu i izviđačku podršku, u nekom trenutku krene sa munjevitim vojnim operacijama, da iznenade i Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku i izađu na granice Rusije, a da se svaki pokušaj Moskve da zaštiti stanovništvo u tim oblastima izokrene i zloupotrebi.
„Jedan od njih je i ovaj - da se preko privatnih agencija i uz učešće američkih instruktora i privatnih vojnih kompanija izvedu specijalne operacije kroz koje bi se medijski diskreditovala Ruska Federacija, odnosno kako bi se na međunarodnoj sceni osudila ruska vojska za agresivno delovanje“, ukazuje Kovač.
Ovo nije, smatra Kovač, jedina operacija koju američke specijalne službe pripremaju sa ciljem diskreditacije ruske vojske i države jer sa Zapada nedeljama stižu osude na račun Moskve da priprema nekakvu agresiju na Ukrajinu.
Zato se, kaže, u javnost plasiraju teorije i spinovi da će Rusija, navodno krenuti sa stotinama i hiljadama tenkova, a da će veliki gradovi poput Harkova i Kijeva biti izloženi razaranju, iako je Rusija još kod Krima pokazala da je način upotrebe njenih oružanih snaga daleko moderniji i daleko od arhaičnog ratovanja u vreme Drugog svetskog rata.
„Mislim da idu na to da se Rusija isprovocira i da će morati vojno da interveniše, a ako će već intervenisati onda mora, po zamisli Zapada, biti uvučena u taj glib lokalnog ili regionalnog rata i diskreditovana u međunarodnoj javnosti kako bi joj se nanele što veće posledice u ekonomskom, energetskom, finansijskom i svakom drugom pogledu. Otuda i zagovaranja oko daljeg ignorisanja puštanja u rad Severnog toka 2“, zaključuje Kovač.
Prema rečima ministra Sergeja Šojgua, NATO posvećuje posebnu pažnju pitanjima prebacivanja trupa na istočno krilo Alijanse, uključujući i sa kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država, a na vežbama se uvežbavaju različite opcije korišćenja koalicionih grupa protiv Rusije u kojima učestvuju vanblokovske države – Gruzija, Moldavija i Ukrajina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala