- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Energetski sistem u Srbiji stabilizovan

© AP Photo / VISAR KRYEZIURudarsko okno u „Trepči“
Rudarsko okno u „Trepči“ - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je da su svi kapaciteti u termoelektranama na mreži i idu ka dostizanju maksimuma proizvodnje električne energije, ističući da su rudari najzaslužniji za to što imamo dovoljno električne energije.
Elektroenergetski sistem se, prema njenim rečima, stabilizuje i ima dovoljno toplotne i električne energije.
„Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa svim javnim preduzećima u sektoru proizvodnje i distribucije, svakodnevno radi na tome da se sistem potpuno stabilizuje“, rekla je za TV „Prva“ Atanackovićeva.
Istakla je da se ne može reći da je sistem stoprocentno stabilizovan, ali da se svakodnevno radi na tome da se obezbedi dovoljno električne i toplotne energije i za domaćinstva i za privredu.
„Država je pravovremeno reagovala i zahvaljujući tome što smo finansijski stabilni, sačuvali smo energetsku bezbednost. Hvala svim radnicima Elektroprivrede, rudarima koji neprestano rade u teškim uslovima, oni su najzaslužniji za to što imamo dovoljno električne energije. Oni nisu i ne mogu biti odgovorni za krizu, za to je odgovorna uprava EPS-a“.
Ona je podsetila da je Ministarstvo rudarstva i energetike u aprilu formiralo Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i da su od menadžmenta „Elektroprivrede Srbije“ dobijali pismene i usmene izveštaje o tome da je sve spremno za zimsku sezonu i da neće biti problema.
„Poslednjih godinu dana ukazujemo na to da se EPS-om loše upravlja, da planiranje nije adekvatno, da nema novih investicija, podsetiću da EPS nije izgradio nijedan elektroenergetski kapacitet 30 godina. Zato što uprava EPS-a nije na vreme planirala remonte, zato što nije bilo novih kapaciteta, nije bilo modernizacije postojećih, došli smo u ovu situaciju“, ocenila je Atanackovićeva.
Ona je ponovila da energetska kriza potresa ceo svet, kao i da cene električne energije na evropskim tržištima i dalje rastu, pa je juče megavat-čas koštao 420 evra, a početkom godine bio je 50.
„Ugalj koji koristimo je najlošijeg kvaliteta, to je lignit najniže kalorijske vrednosti, a ako hoćemo da budemo energetski bezbedna i nezavisna zemlja, moramo imati i druge izvore i OIE i gas i da razgovaramo o nuklearnoj energiji“, navela je državna sekretarka, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
Termoelektrana Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
EKONOMIJA
EPS demantuje lažne informacije
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
EKONOMIJA
Povećani kapaciteti proizvodnje energije u termoelektranama Srbije
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala