- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da li je opasno podgrevati hranu u mikrotalasnoj rerni?

CC0 / Pexels/Lisa Fotios / Mikrotalasna pećnica
Mikrotalasna pećnica - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Stručnjaci nemaju jedinstven stav po pitanju koliko je štetno po zdravlje da se hrana podgreva u mikrotalasnoj pećnici, objašnjavaju ruski nutricionisti Elena Motova i Pavel Terehov.
„Jedni tvrde da je grejanje u mikrotalasnoj štetno. Navode da se gubi vrednost namirnica, smanjuje nivo vitamina u njima, kao i korisnih svojstava. Neki proizvodi postaju toksični i teški za probavni sistem. Međutim, drugi eksperti imaju suprotno mišljenje. Smatraju da se proizvodi lakše vare, greju se bez primene masti i troši se manje vremena na podgrevanje hrane“, rekao je za Sputnjik doktor Terehov.
Prema njegovim rečima, za podgrevanje hrane u mikrotalasnoj se moraju koristiti posude od termo propusnog stakla. Trebalo bi imati u vidu da bilo koji oblik obrade namirnica menja strukturu hranljivih vlakana, čak i prilikom kuvanja.
Doktorka Motova smatra da je jedini efekat koji mikrotalasna proizvodi na hranu je obično zagrevanje koje se ni po čemu ne razlikuje od bilo kog drugog načina zagrevanja hrane, na primer prilikom prženja ili pečenja.

„Mikrotalasno zračenje nije jonizujuća radijacija, odnosno, ne odvaja elektrone iz atoma i ne deli jezgro elemenata. Mikro talasi deluju na naš organizam isto kao što deluju i na hranu. Voda, koja se nalazi u hrani se zagreva pod uticajem mikro talasa. Iako mikro talasi brzo odlaze u atmosferu, mikrotalasne su napravljene tako da sprečavaju čak i minimalno „curenje“, izjavila je nutricionistkinja.

Banana - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
RUSIJA
Ruska doktorka upozorava za koga je opasno da jede banane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala