- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bakir je malo nervozan, Zapad ga ne sluša: Hoće li kopirati recept svog oca da dozove NATO u BiH

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCIC Politički lider Bosanskih Muslimana , Bakir Izetbegović
 Politički lider Bosanskih Muslimana , Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Upozorenje Bakira Izetbegovića, da se islamski svet još nije digao ali da će biti uz njih kad to zatreba, nagoveštava da Bakir možda sprema scenario sličan Markalama kao opravdanje za dizanje Oružanih snaga BiH i dovođenje NATO. Zapad je, međutim, sve više sklon da čuje i druge u BiH, zato je Izetbegović nervozan, tvrdi politikolog Anđelko Kozomara.
Izetbegović, objašnjava Kozomora, pominje islamski svet jer je izrevoltiran zaključcima nedavno održanog okruglog stola u Berlinu koji je organizovao tzv. visoki predstavnika u BiH Kristijan Šmit na temu dešavanja u BiH.

Zapad ne sluša više samo Izetbegovića

„Tom prilikom je jedan od nemačkih političara starije garde Volfgang Šojble rekao da nije problem da se Hrvati otcepe i pripoje Hrvatskoj, a Srbi iz RS Srbiji, ali je problem što bi ostala muslimanska država koja je postala stecište najekstremnijih pripadnika Islamske države koji su pobegli sa Bliskog istoka i našli utočište u Sarajevu. A većina njih ima bosanski pasoš. Zato je bitno da se Srbima i Hrvatima da sve što traže samo da bi ostali u okviru BiH. I to je ono što je Bakira Izetbegovića ne samo iznerviralo, nego i uplašilo,“ kaže Kozomora.
Kako kaže naš sagovornik, Izetbegović je takođe shvatio da njegova politika ne nailazi na odobravanje Evropske unije i nekih evropskih zemalja i zbog potencijalne pretnje za Evropu.
„Strane i domaće obaveštajne službe znaju da samo iranskih agenata u BiH ima oko 300. Islamski svet na koji se poziva Izetbegović se, s druge strane, neće ni dići jer onaj njegov deo koji je na strani Izetbegovića i politički i vojno je nemoćan, sem Turske. A Turska je bez obzira na privatne veze Erdogana i Izetbegovića, svesna da su remetilački faktor u BiH Bošnjaci na čelu sa Izetbegovićem,“ smatra Kozomara.

Bakirovo oslanjanje na islamski svet nerealan

Naš sagovornik napominje da je i Bošnjacima jasno da dokle god Izetbegović bude njihov predvodnik, neće biti napretka u BiH, osim ako sedne za sto sa Srbima i Hrvatima i počne da razgovara i prihvati da su ta dva naroda nezadovoljna svojim položajem.
„Videli smo i da su insajderski mediji objavili da je uzrok svih nevolja u BiH Inckov zakon koji je ne samo neprofesionalan i nametnut već nije ni u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Zapad sve više vidi i sluša drugu stranu i Izetbegović zato postaje nervozan,“ uveren je naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, Izetbegović zato priželjkuje neku vrstu sukoba, i zato unapred govori o dizanju Vojske BIH i priziva NATO da zaštiti teritorijalni integritet BIH.
„Nikada niko nije pomenuo bilo koju vrstu napada na BiH ili na bilo koji nje deo. O ratu i napadima govore samo Bošnjački političari Komšić i Izetbegović. Niko ni iz međunarodne zajednice nikad nije izneo ni pretpostavku da bi tako nešto moglo da se desi,“ kaže Kozomara.

Alijin recept za dovođenja NATO-a

Ono na šta Kozomora upozorava da bi moglo da se desi jeste da Izetbegović inscenira neke napada čime bi jedino mogao da prizove NATO u BiH.
„Izetbegovićeva priča o ratu je jako opasna. On može da uradi isto što je njegov otac napravio sa Markalama: da izazove incident i da to prišiše Srbima. Toga se treba čuvati,“ naglašava Kozomara.
Uzalud je što je kasnije dokazano, podseća on, da su Markale oni sami izveli kad je to tada poslužilo njihovom cilju.
„On bi mogao da iskoristi taj recept za eventualni poziv NATO paktu,“ kaže naš sagovornik.
Kozomora istovremeno napominje da po Dejtonu EUFOR koji je prisutan na tlu BiH može da poveća svoje snage bez saglasnosti Predsedništva BiH, ali da je za to da se kao posebna vojna jedinica dovede NATO potrebna saglasnost Predsedništva BiH kao i za upotrebu vojske BiH.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala