- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Zamena uvoza u Rusiji ─ odstupanje od pravila STO

© Sputnik / Ruben SprichUlaz u sedište Svetske trgovinske organizacije u Ženevi
Ulaz u sedište Svetske trgovinske organizacije u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Američke vlasti u zameni uvoza i preferencija za robu i usluge domaće proizvodnje vide odstupanje Rusije od normi Svetske trgovinske organizacije (STO) i nameravaju da rade na kontramerama kroz STO, saopštila je kancelarija trgovinske predstavnice SAD Ketrin Taj.
Kancelarija je kritikovala Rusiju u svom godišnjem izveštaju o ispunjavanju obaveza prema STO, zamerivši zemlji proširenje državne kontrole nad ekonomijom.
„Ovaj izveštaj daje sliku kontinuiranog odstupanja Rusije od osnivačkih principa Svetske trgovinske organizacije, kao što su nediskriminatorna praksa, otvorenija trgovina, predvidljivost, transparentnost i pravična konkurencija. Kršenje pravila i propisa STO i obaveza pred organizacijom stavlja američke radnike i preduzetnike u ekonomski nepovoljne uslove i oduzima im mogućnost fer konkurencije“, rekla je Ketrin Taj.
„Kancelarija trgovinskog predstavnika će nastaviti da radi sa partnerima-istomišljenicima i koristi instrumente STO kako bi Rusija bila pozvana na odgovornost za svoje ponašanje u multilateralnom trgovinskom sistemu“, upozorila je ona.
Glavni zahtevi Sjedinjenih Američkih Država odnose se na činjenicu da Rusija, po njihovom mišljenju, praktikuje preferencije za robu i usluge sopstvene proizvodnje, sprovodi program zamene uvoza u IT sektoru, održava „naučno nepotkrepljena“ ograničenja uvoza u poljoprivredi, proširuje državnu kontrolu nad privredom i pooštrava trgovinska ograničenja.
U izveštaju predstavnika se navodi da su od početka 2014. godine „vlasti SAD smanjile bilateralnu saradnju sa Rusijom zbog njenih dejstava u Ukrajini“. Zbog toga je „smanjena mogućnost američkih predstavnika u trgovinskim pregovorima da direktno prenesu ruskoj strani svoju zabrinutost zbog njene trgovinske politike“.

Istovremeno, kako se naglašava u dokumentu, ako Sjedinjene Američke Države „budu smatrale da postupci Rusije nisu u skladu sa njenim obavezama prema STO“, američka strana će „sprovesti istragu i upotrebiti sva neophodna sredstva za rešavanje ovog pitanja i držati ruska tržišta otvorena za izvoz SAD“.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, koji se ponovo ujedinio sa Rusijom nakon referenduma održanog na poluostrvu. Zapad je Rusiji, optužujući je za mešanje, uveo sankcije, Moskva je preduzela kontramere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom jezikom sankcija. Rusija je takođe u više navrata izjavljivala da nije strana u sukobu u Ukrajini ni predmet Minskih sporazuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala