- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Rusija odgovorna za eskalaciju napetosti u Ukrajini

© AFP 2023 / VOLODYMYR SHUVAYEVUkrajinski vojnici u tenkovima u Donjecku
Ukrajinski vojnici u tenkovima u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Američki Stejt department pozvao je Rusiju da prekne da koristi „lažnu i provokacionu retoriku“ nakon izjave ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o situaciji u Ukrajini.
„Nasuprot izjavama ruskog ministra odbrane, Rusija i sile koje je podržavaju odgovorne su za eskalaciju napetosti, a ne Ukrajina ili Sjedinjene Američke Države“, napisao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na svom Tviteru.
„Pozivamo Rusiju da prestane da koristi lažnu, provokacionu retoriku i preduzme efikasne korake za deeskalaciju napetosti kako bi se stvorila pozitivna atmosfera za diskusiju“, rekao je Prajs. On nije precizirao koje tačno reči ruskog ministra povodom situacije u Ukrajini komentariše.
Sa svoje strane, Pentagon je istakao da nije tačna izjava ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da američke privatne vojne kompanije pripremaju provokacije hemijskim supstancama na istoku Ukrajine.
„Ove izjave ministra Šojgua su potpuno neistinite“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi novinarima, ali nije odgovorio na pitanje kako to zna.
Kirbi je dodao da američki ministar odbrane Lojd Ostin nije razgovarao sa Šojguom u svetlu eskalacije tenzija oko Ukrajine.
Govoreći u utorak na proširenom zasedanju kolegijuma ruskog Ministarstva odbrane, Šojgu je rekao da se oko 120 pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija nalazi u Donjeckoj oblasti Ukrajine i da su „cisterne sa neidentifikovanim hemijskim komponentama dostavljene radi vršenja provokacija u gradovi Avdijevka i Krasni Liman“.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
RUSIJA
Zapadne zemlje prebacuju militante u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala