- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Profesor „Harvarda“ proglašen krivim zbog skrivanja veza s kineskim univerzitetom u Vuhanu

CC0 / Pixabay / Vuhan, grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci
Vuhan, grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Profesor američkog Univerziteta „Harvard“ proglašen je krivim po optužbi SAD da je lagao o svojim vezama sa kineskim programom zapošljavanja.
Porota u Bostonu proglasila je Čarlsa Libera krivim za davanje lažnih izjava vlastima, podnošenje lažnih poreskih prijava i neprijavljivanje računa u jednoj kineskoj banci.
Ovaj 62-godišnjak je optužen 2020. godine u okviru američke kampanje suprotstavljanja kineskoj ekonomskoj špijunaži.
Tužioci su istakli da je Liber, biši šef odeljenja za hemiju i hemijsku biologiju na Harvardu, koji je 2011. godine postao “strateški naučnik” na Tehnološkom univerzitetu u Kini, svesno skrivao svoju umešanost u kineski program „Plan hiljadu talenata“, koji ima za cilj privlačenje stranih istraživača.
Kao naučnik na kineskom univerzitetu, Liber je dobio mesečnu platu od 50.000 dolara plus 158.000 dolara za pokrivanje godišnjih troškova života.
U podnescima se, takođe, navodi da mu je dato i više od 1,5 miliona dolara za osnivanje istraživačke laboratorije na univerzitetu, a zauzvrat se očekivalo da radi za univerzitet, aplicira za patente i objavljuje članke.
Učešće u tom programu nije krivično delo.
Međutim, tužioci su naveli da je Liber lagao vlastima o svom učešću, svojoj povezanosti sa univerzitetom u Vuhanu i da nije prijavio prihode ostvarene u Kini.
Prethodno je dobio 15 miliona dolara grantova od američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i američkog Ministarstva odbrane.
Primaoci ovih grantova moraju da obelodane svaki sukob interesa, uključujući finansijsku podršku stranih vlada ili organizacija.
Liberov branilac Mark Mukasi je izjavio da tužiocima nedostaju dokazi o optužbama, jer, kako tvrdi, nisu u stanju da dokažu da je Liber delovao "svesno i namerno ili da je dao bilo kakvu materijalnu lažnu izjavu". Liber se izjasnio da nije kriv.
Reč je o najistaknutijem slučaju u okviru “Kineske inicijative” američkog Ministarstva pravde, odnosno programa koji je pokrenut 2018. za vreme administracije predsednika Donalda Trampa, a koji je imao za cilj da suzbije navodnu kinesku krađu istraživanja i vitalnih ekonomskih američkih obaveštajnih podataka.
Međutim, pojedini su kritikovali ovaj program, jer, kako tvrde, ugrožava akademska istraživanja, nesrazmerno cilja kineske istraživače i podriva konkurentnost SAD u istraživanju i tehnologiji, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala