- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Počele prijave za foto-konkurs za nagradu „Andrej Stenjin“

© Sputnik / Dominik Buten / Uđi u bazu fotografijaIzložba takmičenja „Andrej Stenjin“ u Strazburu 2020. godine
Izložba takmičenja „Andrej Stenjin“ u Strazburu 2020. godine - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
U Moskvi je počeo 8. Međunarodni konkurs za mlade fotoreportere „Andrej Stenjin“. Takmičenje se organizuje u znak sećanja na fotoreportera Andreja Stenjina koji je tragično poginuo 2014. godine u Donjecku.
Profesionalni fotografi od 18 do 33 godine mogu da pošalju radove na sajt stenincontest.ru (http://stenincontest.ru) na ruskom, engleskom (https://stenincontest.com) i kineskom jeziku (https://cn.stenincontest.com).
U 2022. godini konkurs ima isti broj nominacija i kategorija. Na takmičenju učestvuju serije i pojedinačne fotografije u četiri nominacije : „Glavne vesti“, „Sport“, „Moja planeta“, „Portret. Junak našeg doba“ i dve kategorije „Pojedinačne“ i „Serije“. Za svaku kategoriju može se poslati po jedan rad i jedna serija. Prijave se mogu poslati zaključno sa 28. februarom 2022. godine.
Nagradni fond takmičenja 2022. godine biće 125, 100 i 75 hiljada rubalja za prvo, drugo i treće mesto u svakoj kategoriji. Pobednik najviše nagrade takmičenja „Andrej Stenjin“ (Grand-pri) dobiće 700 hiljada rubalja (oko 8.400 evra).
Bez obzira na ograničenja koja su nastala u celom svetu usled kovida konkurs „Andrej Stenjin“ je sačuvao svoju važnu i omiljenu tradiciju, a to je izložbena tura laureata koja fotografima omogućava da njihovi radovi budu izloženi u više država. Na ovaj način mladi fotografi ruskoj i međunarodnoj publici obraćaju pažnju na najaktuelnije probleme i izazove. Izložbena tura uključuje nekoliko desetina gradova u Evropi, Aziji, Latinskoj Americi, Africi i na Bliskom istoku.
Sedište u Njujorku glavne međunarodne organizacije za jačanje mira i bezbednosti svih zemalja i Ujedinjenih nacija (UN), uključeno je od 2018. godine u izložbene platforme takmičenja. Od 2019. godine, izložbe takmičenja održavaju se i u Savetu Evrope u Strazburu.
Šef službe za vizuelne projekte informativne agencije „Rusija sevodnja“ i kustos Međunarodnog foto-konkursa „Andrej Stenjin“ Oksana Olejnik se obratila povodom pokretanja još jednog takmičenja.

„Postoji poznata latinska izreka: ‘Vremena se menjaju i mi se sa njima menjamo’. Pandemija je jako promenila svet, naš svakodnevni život, kao i mnoge profesije. Bez obzira na to, mnoge promene su išle u korist našim takmičarima: učvrstila je stvaralački duh, naterala da rastu u svojoj profesiji, razvila maštu i uticala na ubrzanje projekata. Konkurs 2022. godine slavi svoj osmi rođendan. On je već na profesionalnu orbitu izbacio mnoge koji su postali značajna imena u profesionalnoj fotografiji. Naš tim je neverovatno ponosan i srećan zbog toga. Čekamo nove učesnike i od sveg srca im želimo pobedu!“, rekla je ona.

Međunarodni foto-konkurs „Andrej Stenjin“ se 2021. godine održao uz podršku najvećih ruskih i međunarodnih medija, novinskih agencija i foto zajednice. Partneri nekoliko kategorija bili su „Šangajska medijska mreža“, arapski medijski holding „Majadin“, kao i jedna od najvećih humanitarnih organizacija na svetu - Međunarodni komitet Crvenog krsta.
Snimok Domašnяя Olimpiada rossiйskogo fotografa Darьi Isaevoй, pobedivšiй v kategorii Sport, serii konkursa imeni Stenina - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
DRUŠTVO
„Andrej Stenjin“: 14 najboljih fotografija za 2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala