- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pomoć pokazana na delu: Patrijarh Porfirije uručio Priznanje novinarki Sputnjika Senki Miloš /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije i novinarka Sputnjika Senka Miloš
Patrijarh Porfirije i novinarka Sputnjika Senka Miloš - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije uručio je danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu novinarki Sputnjika Srbija Senki Miloš Zahvalnicu za ljubav prema Pravoslavnoj Crkvi, na delu pokazanoj kroz pomoć i doprinos unapređenju pravoslavnog obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.
Zahvalnice su dodeljene i pojedinim direktorima osnovnih i srednjih škola za poboljšavanje položaja veronauke u obrazovnom sistemu Srbije, a ovo je prvi put da je uručena i jednom novinaru, odnosno novinarki naše kuće.
Senka Miloš je novinarka Sputnjika posvećena društvenim i kulturnim temama, sa posebnim osvrtom na život našeg naroda i Crkve u zemlji, regionu i rasejanju.
"U pogledu položaja i uloge verske nastave u našem društvu, pružila je veliki doprinos, ne samo blagovremenim i objektivnim izveštavanjem o temama koje su u vezi sa verskom nastavom, nego i brigom da se u najširoj javnosti čuje glas svih predstavnika tradicionalnih Crkva i verskih zajednica u Republici Srbiji", navedeno je prilikom dodele zahvalnica.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije s novinarkom i urednicima "Sputnjika Srbija".
Patrijarh Porfirije, Ljubinka Milinčić, Senka Miloš i Predrag Vasiljević - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Patrijarh Porfirije s novinarkom i urednicima "Sputnjika Srbija".
Ona je istakla da u epohi zaštite svih ljudskih prava već godinama vlada ćutanje o jednoj velikoj grupi kojoj nisu obezbeđena ni ona osnovna:
"Veroučitelji 20 godina nemaju sigurnost na svom poslu. Ne radi se samo o 2.500 veroučitelja. Reč je o više od 2.000 porodica koje ne mogu da planiraju. Pored te nepravde, oni tiho, bez galame i pretnji štrajkom i medijskog eksponiranja, svakog dana rade s našom decom. Veroučitelji su omiljeni učitelji u svakoj školi zato što se bave suštinskim stvarima. Bave se našom decom, slušaju njihova promišljanja na sištinske teme. Sigurna sam da će država posle 20 godina imati sluha za ovaj problem iako se njen odgovor čeka već dva meseca i da će doći na dnevni red u najskorije vreme".
Govoreći na svečanosti u hramu Svetog Save, patrijarh Porfirije ukazao je na nezavidan status verske nastave u obrazovnom sistemu Srbije i probleme s kojima se suočavaju veroučitelji.
"Status veroučitelja u najmanju ruku treba da bude isti kao i status svih drugih nastavnika i učitelja tj. da oni budu ravnopravni zaposlenici institucija u kojima radi. Na neki način, veroučitelji su diskriminisani i možda ne postoji nijedna druga profesija u našem društvu koja trpi tu vrstu diskriminacije. Ja sam siguran, s obzirom da smo otvorili to pitanje i da to vidim kao ličnu moralnu obavezu prema veroučiteljima, da ćemo uskoro naći odgovarajući model da ovu našu ambiciju i istinsku potrebu realizujemo što pre, a da time ni na koji način ugrozimo bilo koga i bilo šta", kazao je patrijarh Porfirije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije ukazao je na nezavidan status verske nastave u obrazovnom sistemu Srbije.
 Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Patrijarh Porfirije ukazao je na nezavidan status verske nastave u obrazovnom sistemu Srbije.
Povod za svečanost u Hramu Svetog Save je jubilej – dve decenije od uvođenja verske nastave u obrazovni sistem Srbije. Patrijarh je podsetio da je pitanje verske nastave u Srbiji izvan politike i bilo čega drugog i da nekadašnji premijer Zoran Đinđić, u vreme uvođenja ovog predmeta, nije kalkulisao.
"Dužni smo, na prvom mestu, da se zahvalimo svima onima koji su učestvovali u vraćanju veronauke u škole, a sigurni smo da oni to nisu učinili iz bilo kakvih ideoloških ili politikanskih razloga, nego da su u sticaju datih okolnosti razumeli koji je smisao i značaj verske nastave za mlade naraštaje. Sve ono što se u Zakonu o obrazovanju navodi kao ciljevi obrazovanja moglo bi se u najvećem delu naći upravo u verskoj nastavi", istakao je patrijarh Porfirije.
Zahvalnice su, pored direktora škola i novinarke Sputnjika, primili i najbolji veroučitelji u Srbiji. Dodeli zahvalnica prisustvovao je ministar prosvete Branko Ružić.
"Zahvalnica koju smo dobili od naše svetosti patrijarha Porfirija u stvari je zahvalnica svim veroučiteljima za njihov trud i rad u osnovnim i srednjim školama u kojima rade. Ta zahvalnica nam daje potvrdu da nešto u šta verujemo i volimo i trudimo se da prenesemo deci s kojom radimo nije naša zasluga, nego na prvom mestu zasluga našeg Gospoda i da je to u stvari potvrda da smo mi tu 'provodnici' svega onoga u šta pokušavamo da verujemo", rekao je Nemanja Protić, veroučitelj OŠ "Drinka Pavlović".
© Sputnik / Lola ĐorđevićVeroučitelj Nemanja Protić
Veroučitelj Nemanja Protić - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Veroučitelj Nemanja Protić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala