- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nema dokaza protiv Rusije: Italijani našli krivca za vrtoglavi rast cena gasa u Evropi

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Evropska komisija nije našla dokaze o krivici Rusije zbog ogromnog rasta cena gasa, dok trka za zelenom energijom snažno utiče na poskupljenje goriva, piše italijanski list „La stampa“.
Poljska, koja je protiv gasovoda „Severni tok 2“, obratila se potpredsednici Evropske komisije Margareti Vestager sa zahtevom da proveri da li u radu kompanije „Gasprom“ ima znakova „manipulacije tržištem“ u cilju finansijske i političke dobiti, piše list. Brisel je odgovorio da su informacije prikupljene po tom pitanju nedovoljne da se izvlače zaključci o krivici Moskve.

Autori članka smatraju da uzrok problema sa gasom nije toliko u delovanju Rusije koliko u razdoru unutar Evropske unije koji je posebno očigledan u poslednje vreme.

„Brisel je prestao da podržava fosilna goriva koja najviše zagađuju sredinu. To se odnosi i na gasne projekte koje će EU odobriti samo u slučaju ako su 'perspektivni' ili ako će pomoći Istočnoj Evropi da odustane od korišćenja uglja“, konstatuju italijanski novinari.
Međutim, ispostavilo se da vodeće evropske zemlje imaju različite poglede na to kako zameniti ekološki neprihvatljive izvore energije, što je podelilo EU na najmanje dva dela.
„Nije jasno da li će se i u kojoj meri nuklearna i gasna industrija smatrati neophodnim izvorima za energetsku tranziciju. Dugoočekivane odluke su odložene za kasnije. Pariz je za nuklearnu energetiku, a Berlin protiv“, konstatuju autori članka.
Ranije su vlasti Poljske optužile „Gasprom“ za vršenje pritiska na Nemačku i Evropsku komisiju po pitanju pokretanja gasovoda „Severni tok 2“.
Podsetimo, cena gasa u Evropi 21. decembra prešla je novu „okruglu“ psihološku granicu od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara.
„Gasprom“ je od petka počeo da smanjuje obim rezervacija za tranzit gasa kroz gasovod „Jamal-Evropa“. Prema rezultatima aukcije na platformi za rezervisanje „GSA platform“ od četvrtka, ruski koncern nije rezervisao kapacitet gasovoda za petak, jer, kako se pokazalo, nije bilo zainteresovanih za njegovu kupovinu.
Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
EKONOMIJA
Zatišje pred buru: Čeka li Evropu novi krug energetske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala