- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ne skidajte aplikaciju sa Gugla: Zloglasni virus zarazio više od pola miliona uređaja

© Foto : PixabayAmeričke mreže imaju alternativu.
Američke mreže imaju alternativu. - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Zloglasni softver, korisnicima interneta mnogo poznatiji pod imenom malver, agresivno se širi android uređajima povezanim sa Guglom, a žrtve su korisnici prodavnice aplikacija.
Zlokobna aplikacija za android koju je sa Play Store preuzelo više od pola miliona uređaja u sebi sadrži malver koji polako skuplja liste kontakata i šalje ih na server koji nakon toga te informacije koristi za pretplaćivanje na neželjene premijum usluge.
Najnovija verzija malvera „Džoker“ skriva se u aplikaciji za dopisivanje Color Meccare koju je Gugl u međuvremenu sklonio iz zvanične prodavnice aplikacija. Aplikacija je, takođe, simulirala klikove kako bi napravila zaradu putem zlonamernih reklama.
Color Meccare pristupa „korisnikovim listama kontakata i izvlači ga putem mreže. Nakon toga informacije koristi za pretplaćivanje na neželjene plaćene usluge“, piše u izveštaju kompanija za bezbednost „Pradeo“. „Kako bi se učinio otpornijim na ručno brisanje, „Džoker“ posle instalacije sakriva ikonu aplikacije“.

Izdržljiva napast

„Džoker“ je, od prvog otkrića 2017, kriv za zlonamerne aktivnosti poput naplaćivanja lažnih računa, presretanja SMS poruka, krađe kontakata i informacije o uređaju - bez znanja korisnika. Stvar koja najviše zabrinjava jeste što on nije jedina aplikacija koja se provukla ispod Guglovog bezbednosnog radara.
Zvanična Guglova prodavnica softvera svakog dana unapređuje bezbednosne mere, ali autori hakerskog softvera reaguju i „koriste sve poznate i nepoznate tehnike skrivanja kako bi ih zaobišli“, preneo je T portal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala