- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Naše strpljenje ima granicu: Lavrov o blokiranju RT-a

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaŠtand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Štand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Nije isključeno da će Moskva biti primorana da odgovori na blokiranje emitovanja televizije „RT“ na nemačkom u toj zemlji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Kako kaže, strpljenje Rusije ima svoju granicu.
„Diskriminacija ruskih medija je primetna već mnogo godina i mi smo, naravno, često dolazili u iskušenje da odgovorimo recipročno, da takoreći uzvratimo“, rekao je ministar, dodajući da je donedavno u Rusiji ipak preovladavalo uverenje da u toj situaciji ne žele da idu istim tim putem gušenja medija, kao što rade njihovi zapadni partneri.

„Ali kao što znate, kao i u slučaju sa osiguravanjem ruske bezbednosti, za svako strpljenje postoji granica, stoga ne isključujem mogućnost da budemo prinuđeni da odgovorimo ukoliko se ta neprihvatljiva situacija nastavi“, istakao je Lavrov u intervjuu za RT povodom situacije sa blokiranjem kanala RT DE u Nemačkoj.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, situacija u Nemačkoj u vezi sa blokiranjem emitovanja kanala „RT DE“ je flagrantna.
„Slučaj sa Nemačkom, naravno, smatram flagrantnim, jer nemačke vlasti od samog početka, naglašavam ─ upravo su vlasti (iako je bilo pokušaja zvaničnika da se ograde od aktivnosti takozvanih regulatora), učinile sve da stvore negativnu sliku kanala 'RT DE' u nemačkom društvu, među nemačkim zvaničnim strukturama“, napomenuo je diplomata.
On je podsetio da je Srbija registrovala „RT“ na nemačkom jeziku.

„Sada su naše kolege u Srbiji registrovale kanal 'RT DE' na nemačkom u skladu sa evropskom konvencijom o emitovanju, a Nemačka je potpisnica konvencije, tako da se ona mora poštovati. Ali, po svemu sudeći, sada će opet prebacivati krivicu na društvene mreže, na Jutjub, da je to njihova lična inicijativa, da imaju neke svoje kriterijume i da nemačka država nema veze s tim. Međutim, država mora obavezno da ima veze s tim, jer je sve obaveze, koje zahtevaju omogućavanje slobode pristupa informacijama, ona potpisivala i preuzimala. Ne Jutjub, već država. I država, na čijoj se teritoriji sprovodi takva samovolja snosi odgovornost za to da se ta samovolja prekine“, konstatovao je ministar.

Podsetimo, Jutjub je blokirao kanal RT DE prošle nedelje na dan kada je počelo emitovanje programa. Kasnije je saopšteno da je kanal uklonjen zbog „zaobilaženja ranije nametnutih ograničenja“.
Televizija RT DE na nemačkom kreće sa emitovanjem - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Moskva: Berlin čini sve da onemogući emitovanje programa RT
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala