- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Rusija ne blokira rad „normandijskog formata“

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Rusija ne blokira rad „normandijskog formata“ u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Sa stanovišta zdravog cinizma, čini mi se da su veoma indikativni pregovori o kojima govorimo (objavljena prepiska) i koji u potpunosti opovrgavaju tvrdnje iznete pre nego što smo otkrili naše karte, da Rusija navodno na svaki način blokira rad ‘normandijskog formata’. To nije tako“, rekao je Lavrov u intervjuu za RT.
Ruski ministar pozvao je svoje kolege iz Nemačke i Francuske da utiču na Kijev u realizaciji Minskih sporazuma o Donbasu, što će odvratiti Pariz i Berlin od veštačke zabrinutosti zbog nepostojeće eskalacije.
„Ali stalno postoje pretnje, pretnje, pretnje. Mislim da su to bezrazložne pretnje. Bolje bi bilo da se naše evropske kolege pozabave svojim direktnim obavezama. Francuska, u ovom slučaju, naravno, sa Nemačkom treba da primora Kijev da realizuje Minske sporazume i ne odvlači pažnju, kao što Zapad pokušava da uradi, koristeći kao dimnu zavesu optužbe protiv Rusije da mi podstičemo eskalaciju i da samo što nismo osvojili ili ceo Donbas, ili deo Donbasa, pa čak i celu Ukrajinu“, istakao je Lavrov.
Kako je primetio, Rusija je svojim zapadnim kolegama objasnila šta ruske oružane snage rade na svojoj teritoriji, dok Zapad nije dao nikakvo jasno objašnjenje šta njegova tehnika radi upravo na granicama Ruske Federacije, a posebno u Baltičkim državama i na Crnom moru.

Rusija će dati odgovarajući odgovor na sve provokacije u Ukrajini

Ministar je dodao da Rusija nije zainteresovana za sukobe i ne želi rat, ali da će svoju bezbednost obezbeđivati sredstvima koja smatra nužnim.
„Naša filozofija je odavno poznata, sadržana je u stihovima čuvene pesme ‘Da li Rusi žele rat’. Mi ne želimo rat, predsednik (Rusije Vladimir) Putin je još jednom rekao da nam sukobi nisu potrebni i da se nadamo da niko drugi takođe ne vidi sukobe kao željeni pravac delovanja. Čvrsto ćemo osiguravati svoju bezbednost sredstvima koja smatramo nužnim. I upozoravamo usijane glave, a takvih ima mnogo i u Ukrajini, a i na Zapadu“, naglasio je ministar.
Računicu Kijeva i Zapada nazvao je veoma jednostavnom: raspoređivanjem trupa blizu ruskih granica žele da naruše ravnotežu u regionu.
„Putin je juče na kolegijumu Ministarstva odbrane vrlo jasno rekao: mi imamo sve potrebne kapacitete da pružimo odgovarajući, uključujući vojno-tehnički, odgovor na sve provokacije koje bi se mogle desiti oko nas“, naglasio je diplomata.
On je takođe izrazio zabrinutost što Pariz i Berlin podržavaju Kijev koji krši Minske sporazume.
Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da se u poslednje vreme izobličavaju pozicija Moskve, njena uloga u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i stavovi o mogućem ministarskom sastanku u „normandijskom formatu“ (Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka) o rešavanju situacije u Ukrajini. S tim u vezi, Ministarstvo je objavilo prepisku Lavrova sa kolegama iz Francuske i Nemačke.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
„Normandijski format” pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme strane na različitim nivoima razgovaraju o izgledima za saradnju u ovom formatu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
RUSIJA
Lavrov o prepisci sa nemačkim i francuskim kolegom: Ona pokazuje da Kijev sabotira Minske sporazume
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala