- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: U januaru pregovori sa Vašingtonom o bezbednosnim garancijama

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ne veruje da SAD i NATO ignorišu ruske inicijative o bezbednosnim garancijama i dodao da će početkom januara sledeće godine biti održana prva runda pregovora Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama.
„Ne bih rekao da se naše inicijative (o bezbednosnim garancijama) ignorišu“, rekao je on u intervjuu za RT.
„Juče je o tome detaljno govorio predsednik (Vladimir) Putin. Govoreći na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane, pomenuo je da je tokom poslednjeg telefonskog razgovora, video-konferencije sa predsednikom (SAD Džozefom) Bajdenom oni razgovarali o toj temi. Predsednik Bajden izrazio je spremnost da sagleda one zabrinutosti koje je pokrenula ruska strana“, rekao je ministar i dodao da je Rusija predstavila „svoje viđenje mogućih sporazuma“.
Ministar je naveo da se Moskva nada da će u januaru održati sastanak sa NATO-om o bezbednosnim garancijama, a Moskva će takođe izneti pitanje bezbednosnih garancija na platformu OEBS-a.
„Planiramo da u dogledno vreme, želimo to da uradimo i u januaru, da iskoristimo pregovaračku platformu za razgovor o drugom dokumentu – nacrtu sporazuma između Rusije i zemalja NATO-a (o bezbednosnim garancijama)“, objasnio je Lavrov.
Lavrov je istakao da će početkom januara 2022. biti održana prva runda pregovora Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama.
On je nazvao poslovnom reakciju SAD na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.
„Što se tiče prave reakcije, ne retoričke... već prave reakcije naših američkih kolega, rekao bih da je poslovna. Održan je niz razgovora na nivou spoljnopolitičkih pomoćnika predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, a kao rezultat još jednog kontakta, u suštini su dogovoreni organizacioni modaliteti daljeg rada“, dodao je ministar.
Prema njegovim rečima, pregovori Rusije sa SAD i NATO-om o bezbednosnim garancijama ne mogu biti beskrajni.
„Naravno, mnogi se pitaju ‘šta ako’? Amerikanci su rekli da su u našim dokumentima sadržane brojne zabrinutosti, spremni su da razgovaraju, a jedan deo je neprihvatljiv... Oni i sami imaju svoje zabrinutosti. Mi smo spremni da ih razmatramo, ali nam još nisu predstavljene“, rekao je Lavrov.
Kako je naveo, ukoliko postoji razumevanje po organizacionoj strani stvari o sadržaju pregovora, ima još mnogo posla.
„Ali, kako je rekao predsednik, on ne može da se vodi beskrajno“, zaključio je Lavrov.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Sednica kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
RUSIJA
„Odgovor će biti žestok“: O čemu je Putin razgovarao sa vojnim vrhom Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala