- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Stoltenbergove izjave o bezbednosnim garancijama neadekvatne

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ne daje adekvatne izjave o bezbednosnim garancijama i odnosima Alijanse sa Rusijom, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Gospodin Stoltenberg, generalni sekretar Severnoatlantske alijanse, stalno daje neke ne baš adekvatne izjave (o bezbednosnim garancijama i odnosima Alijanse sa Rusijom)“, rekao je on u intervjuu za RT.
Ruski ministar je dodao da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg mora da se povuče, jer nije u stanju da radi taj posao.
„Evropska i evroatlantska bezbednost zasnivaju se na nizu principa koji su dogovoreni i potpisani na najvišem nivou kao političke obaveze. Uključujući ključni princip jednake i nedeljive bezbednosti, u skladu sa kojim su šefovi država i vlada direktno zapisali – nijedna evroatlantska država, nijedan učesnik OEBS-a neće svoju bezbednost jačati na račun zadiranja u bezbednost drugih“, podsetio je Lavrov.
Prema njegovim rečima, „ako Stoltenberg smatra da članice NATO-a imaju pravo da ignorišu taj princip, koji je sadržan u dokumentima usvojenim na najvišim nivoima, onda je verovatno vreme da ode na drugi posao, jer nije u stanju ispunjava svoje obaveze“.
On je napomenuo da Stoltenberg „glasno i prilično arogantno, čak visokoparno izjavljuje da ‘niko nema pravo da narušava princip Vašingtonskog ugovora prema kojem su vrata otvorena svakom potencijalnom kandidatu koji želi da uđe u NATO“.
Lavrov je takođe rekao da, „prema glasinama“, Stoltenberg namerava da pređe da radi u Centralnu banku Norveške.
Ranije je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu izjavio da odluka Ukrajine da uđe u NATO nije predmet kompromisa i pregovora sa Rusijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala