- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Gasprom“ obustavio isporuke gasa preko gasovoda „Jamal-Evropa“

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaGasovod «Jamal–Evropa»
Gasovod «Jamal–Evropa» - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
„Gasprom“ nije rezervisao kapacitete za tranzit prirodnog gasa gasovoda „Jamal-Evropa“ za danas ni za vreme regularnih, ni dodatnih aukcija, pokazuju podaci „GSA Platform“.
Kompanija nastavlja da smanjuje rezervacije za tranzit kroz Poljsku.
Kako se navodi, za petak je kupila 27 miliona kubnih metara, za subotu - 5,2 miliona, za nedelju - 4,2 miliona, za ponedeljak - 3,8 miliona od raspoloživih 89,1 miliona, a za utorak nije rezervisala ništa. Pre toga u decembru, „Gasprom“ je rezervisao po 31,4 miliona kubnih metara, dok su nekih dana korišćene samo dodatne aukcije i kratkoročno dnevno planiranje na nekoliko sati.
Istovremeno, poljske vlasti optužile su „Gasprom“ da vrši pritisak na Nemačku i Evropsku komisiju u pogledu puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“.
„Rusi su ograničili isporuke gasa primaocima u Zapadnoj Evropi. Oni su ograničili na minimalni nivo dugoročne ugovore. Istovremeno, ne šalju gas koji je potreban primaocima u Evropi iznad minimalnih ugovornih isporuka, što je izazvalo ekstreman, nagli rast cena te sirovine“, izjavio je ovlašćeni predstavnik poljske vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Pjotr Naimski za Poljski radio, ocenjujući to kao oblik pritiska na Berlin i EK.
Podsetimo, u utorak je obustavljen fizički protok gasa ka Nemačkoj kroz gasovod „Jamal-Evropa“.
Istog dana je, prema podacima sa londonske berze „ICE“, cena gasa u Evropi prešla novu „okruglu“ psihološku granicu od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara.
Transnacionalni gasovod „Jamal-Evropa“ prolazi teritorijom četiri zemlje – Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke. Projektni kapacitet cevi je 32,9 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Gasna kompresorska stanica  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
EKONOMIJA
Cena gasa u Evropi divlja, obustavljene isporuke ruskog gasa do Nemačke kroz gasovod „Jamal-Evropa“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala