- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropska komisija pokreće postupak protiv Poljske

© Flickr / www.GlynLowe.comEvropska komisija
Evropska komisija  - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Evropska komisija je odlučila da pokrene prekršajni postupak za povredu prava protiv Poljske zbog ozbiljne zabrinutosti u pogledu poljskog Ustavnog suda koji je ranije ove godine ocenio odredbe EU Ugovora kao nekompatibilne sa poljskim Ustavim i doveo u pitanje primat EU prava.
Komisija takođe smatra da Ustavni sud Poljske više ne ispunjava uslove nezavisnog i nepristrasnog suda zasnovanog na zakonima, kako to predviđa Ugovor EU.
"Komisija smatra da su presude Ustavnog suda od 14. jula 2021. i 7. oktobra 2021. prekršile opšta načela autonomije, primata, efektivnosti i jednoobrazne primene prava Unije i obavezujućeg dejstva presuda Evropskog suda pravde. Štaviše, Komisija smatra da je ova sudska praksa u suprotnosti s članom 19 Ugovora o Evropskoj uniji koji garantuje pravo na efikasnu sudsku zaštitu, a što za posledicu ima lišavanje punih garancija pojedinaca pred poljskim sudovima”, navodi se u saopštenju Komisije.
EK zaključuje da je ”EU zajednica vrednosti i prava”, a da prava Evropljana prema EU ugovorima moraju biti zaštićena, bez obzira gde žive u Uniji.
Nakon pokretanja ovog prekršajnog postupka Poljska će imati dva meseca da odgovori, navodi se u Briselu, prenosi Tanjug.
Ustavni sud Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
SVET
Poljska uzdrmala EU – stigla reakcija Brisela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala