- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dva grada u Srbiji u vrhu liste najzagađenijih u svetu

© Sputnik / Miloš ĆurčinNajveća zagađenost vazduha je ujutru i uveče
Najveća zagađenost vazduha je ujutru i uveče - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Beograd je ponovo među pet svetskih prestonica sa najlošijim kvalitetom vazduha. Prema podacima sajta IQAir, glavni grad Srbije je oko 9 časova bio na četvrtom mestu po zagađenosti vazduha sa 185 jedinica PM 2,5 čestica. Ispred Beograda su pakistanski grad Lahore, zatim Delhi i Daka.
Prema sajtu Beoeko jako zagađen vazduh udišu stanovnici naselja Zemun, Lazarevac i Veliki Crljeni.
Zbog jako zagađenog vazduha, prema tom indeksu, zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije kakve su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.
Zagađen vazduh u Beogradu izmeren je na stanicama u Despota Stefana, Obrenovac Ušće, i Beograd Vinča.
Odličan kvalitet vazduha izmeren je u stanici Beograd Ovča.
Kada je reč o drugim gradovima Srbije, jutros je jako zagađen vazduh izmeren i u Valjevu.
Sajt IQAir navodi da je jutros u tom gradu registrovana 221 jedinica PM 2,5 čestica. Ispred Valjeva su prema tom indeksu Lahore sa 360 i Delhi sa 332 jedinice PM 2,5 čestica.
Iza Valjeva jutros u bili Lazarevac, Čačak, Zemun i Gornji Milanovac.

Preporuke za građane

Zdravstvene tegobe se, zbog zagađenog vazduha, kako navodi Beoeko, mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego kod zdravih osoba.
Tamo gde je vazduh jako zagađen, preporuka je za celokupnu populaciju: izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoren prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.
U mestima sa zagađenim vazduhom preporučuje se osetljivim grupama da se izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i preusmeri obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha, dok je preporuka za ostale u populaciji – skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti, praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini, javio je javni servis.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala