- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Pokušaj da se sahrani Srpska, zabranićemo njihovo delovanje /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su postupci Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine politički motivisani, na šta je iz Republike Srpske dugo ukazivano.
Republika Srpska je sve učinila u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, komentarišući predmet koji se u Tužilaštvu BiH vodi protiv zvaničnika Srpske zbog navodnog napada na ustavno-pravni poredak BiH.
Dodik je dodao da je to „pokušaj da se sahrani Republika Srpska“ i da iza svega stoji namera da se destabilizuje Srpska, koja danas ima bolje pokazatelje od Federacije BiH.
On je istakao da Sud i Tužilaštvo BiH rade po nalogu političkog Sarajeva i da je u pitanju politički progon, izrazivši žaljenje što je, kako je rekao, opozicija iz Republike Srpske upletena u to.
„Oni svesno ili nesvesno idu u prilog onima koji žele da naprave slučaj od ovog“,- rekao je Dodik.
Poručio je da će se Republika Srpska organizovano braniti i da će u roku od mesec dana imati zakone koji će regulisati pravosuđe.
Dodik je rekao i da će Republika Srpska u toku januara doneti zakon i uvesti Visoki sudski i tužilački savet.
„Taj zakon je već upućen ili će se ovih dana uputiti prema Narodnoj skupštini i ona će odlučiti kada će o tom zakonu raspravljati. To podrazumeva diskvalifikaciju Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske i to je ozbiljan posao koji ćemo učiniti. Niko nas u tome neće zaustaviti“, poručio je Dodik.
„Zabranićemo njihovo delovanje, obezbedićemo da se stvori neutralno pravosuđe koje nema politički motivisane odluke“, naglasio je on.
Dodik je naglasio da je Republika Srpska privlačna za investicije i da ima istorijski nivo koeficijenta za raspodelu sredstava od indirektinih poreza koji iznosi 34,57 odsto.
„To govori da Republika Srpska ima povećane investicije i potrošnju. Na Jahorini je cena kvadrata apartmana 10.000 KM, a na Bjelašnici 2.200 KM. To govori da je Srpska u odnosu na Federaciju BiH intenzivnija kada je reč o investicijama“, rekao je on i dodao da ovome ne može da naškodi nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit.
Dodik je rekao da čovek koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, u nedostatku autoriteta, preti Republici Srpskoj, ali da ne može da se bavi pitanjima Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i evropskih fondova, prenosi RTRS.

"Dok ne povuku Inckov zakon neće nas videti"

Milorad Dodik je komentarisao je spekulacije stranih i medija u BiH da Evropska unija iza kulisa radi na ispravljanju zakona o Srebrenici, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko i poručio da je pristup Republike Srpske isti, da „onako kako su zabrljali, tako i odbrljaju“.
Republika Srpska ništa neće raditi pod pritiskom, rekao je Dodik.

„Imate načine, završite to kako hoćete, iz pravnog prometa povucite Inckove zakone i mi ćemo se vratiti u institucije BiH. Neće nas videti sve dok je taj zakon u pravnom prometu“, poručio je on.

Dodik je rekao i da je prisustvovao sastancima sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem tokom njegove novembarske posete BiH na kojima smo, kako je kazao, mi njih obavestili o održavanju sednice NSRS 10. decembra i zaključcima o vraćanju nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku.
Rekao je i da je Varhelji imao pozitivan pristupa i da je jasno dao do znanja da bi bilo dobro da se vrate u zajedničke institucije.
Zašto sada tog čoveka napadaju, pojma nemam, rekao je Dodik, preneo je Tanjug.

Samo Predsedništvo BiH može da zabrani neku posetu

Dodik je rekao da će premijer Mađarske Viktor Orban posetiti BiH 25. januara naredne godine i poručio da je ponosan na saradnju Republike Srpske i Mađarske.
„Ponosan sam na saradnju sa Mađarskom, ponosan sam što je Orban rekao da Srpska može da računa na njihovu pomoć i radujem se što ćemo sarađivati. Orban je važan državnik sa velikom vizijom“, rekao je Dodik.
Govoreći o zahtevima iz Sarajeva da se Orbanu zabrani dolazak u BiH, Dodik je upitao „da li je ovo zemlja svih ili samo onih u krugu Sarajeva“.
Poručio je da jedino Predsedništvo BiH, čiji je on član, može da zabrani neku posetu, preneo je Tanjug.
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
SIPA izuzima određenu dokumentaciju Vlade i Skupštine Srpske
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
Željka Cvijanović: Specijalni rat se prenosi i na međunarodni nivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala