- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Čudo koje može da otkrije život van Zemlje: NASA odložila lansiranje najmoćnijeg teleskopa

© Depositphotos.com / Igor ZhuravlovNASA, ilustracija
NASA, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Lansiranje NASA-inog svemirskog teleskopa „Džejsm Veb“, dizajniranog da zaviri u svemir dalje nego ikada, odloženo je najranije do 25. decembra zbog lošeg vremena na mestu lansiranja na severoistočnoj obali Južne Amerike, saopštila je ova svemirska agencija.
Kašnjenje lansiranja od 24 sata u evropskoj svemirskoj luci u Francuskoj Gvajani usledilo je nakon dvodnevnog odlaganja zbog poteškoća prouzrokovanim u električnoj komunikaciji između lansirnog vozila i njegovog tereta, navodi NASA.
Inkapsulacija snažnog infracrvenog teleskopa u teretni prostor rakete „Arijana 5“ završeno je 17. decembra i ona je sada spremna za lansiranje u subotu između 12.20 i 12.53 po GMT-u.
Ako sve prođe po planu, instrument vredan devet milijardi dolara biće pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

1,6 miliona kilometara od Zemlje

Teleskopu „Veb“ će posle toga biti potrebno mesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, udaljenoj otprilike milion milja (nešto više od 1,6 miliona kilometara) od Zemlje, što su otprilike četiri udaljenosti između Zemlje i Meseca.
Poređenja radi, „Vebov“ 30-godišnji prethodnik, svemirski teleskop „Habl“, kruži oko Zemlje na udaljenosti od 340.000 milja.
Teleskop „Veb“, koji nosi ime po NASA-inom čelniku iz 1960-ih, oko 100 puta je osetljiviji od „Habla“ i očekuje se da će napraviti revoluciju u astronomskom razumevanju svemira i našeg mesta u njemu.
„Veb“ će uglavnom posmatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da gleda kroz oblake gasova i prašine gde se rađaju zvezde.
Glavno ogledalo novog teleskopa sastoji se od 18 šestougaonih segmenata od pozlaćenog metala berilijuma, a ima i mnogo veće područje prikupljanja svetlosti, što mu omogućuje posmatranje objekata na većim udaljenostima. Astronomi kažu da će napredak doneti uvid u svemir koji nikada ranije nije viđen.
Instrumenti čine teleskop idealnim za traženje atmosfere koja bi mogla biti pogodna za život u mnoštvu novozabeleženih egzoplaneta, ali i za posmatranje planeta i nebeskih tela u Sunčevom sistemu, preneo je Indeks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala