U Buenos Ajresu održana izložba posvećena Cvetku Lainoviću

© SputnikCvetko Lainović
Cvetko Lainović - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
U galeriji Skupštine grada Buenos Ajresa, održana je prva izložba posle dugog perioda lokdauna, a bila je posvećena našem slikaru Cvetku Lainoviću.
Izložbu našeg eminentnog akademskog slikara Cvetka Lainovića otvorio je domaćin Huan Belokio, direktor za kulturu Skupštine grada Buenos Airesa, a prisutnima se obratila i Jela Baćović, ambasador Republike Srbije u Argentini, evocirajući uspomenu na velikog stvaraoca.
© SputnikSlika Cvetka Lainovića
Slika Cvetka Lainovića - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Slika Cvetka Lainovića
Postavka obuhvata 35 crteža u tehnici olovka na papiru, a posetioci su imali priliku da gledaju dokumentarni film o Cvetku Lainoviću, autora Ivice Vidanovića, kako bi mogli da što bolje sagledaju njegov likovni izraz i umetnički opus i upoznaju bar deo ličnosti, jednog od najznačajnijih slikara naše i savremene likovne umetnosti.
Cvetko Lainović je napisao i 11 umetničko-filozofskih knjiga, bio je opčinjen onim što je radio... svako jutro gledao je u nebo, dizao ruke i govorio: Bože, hvala ti što i danas mogu da slikam.
Njegove čuvene "bele" slike i danas su fascinacija za sve ljubitelje ekspresionizma u slikarstvu. Ostaće upamćen i kao autor preko 10 000 portreta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala