- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šolc spreman na dijalog: Prvi razgovor Putina i novog nemačkog kancelara

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šulcom, saopštila je pres-služba Kremlja.
Ruski predsednik je čestitao Šulcu na početku rada na mestu kancelara Nemačke. Lideri su izrazili zainteresovanost za dalji razvoj bilateralnih odnosa i održavanju kontakata po različitim kanalima.

"Vladimir Putin ge je obavestio o ruskim predlozima za dugoročne, zakonski utvrđene bezbednosne garancije koje isključuju svako dalje kretanje NATO-a ka istoku, kao i raspoređivanje u susednim država sa Rusijom ofanzivnih sistema naoružanja", navodi se u saopštenju.

Šef države je izrazio nadu da će o ruskim predlozima biti organizovani razgovori.
Predsednik Rusije je detaljno objasnio Šolcu sadržaj nacrta ugovora sa SAD i sporazuma sa NATO o bezbednosnim garancijama koje je ruski MIP u decembru predao Vašingtonu i njegovim saveznicima, uključujući Berlin.
Strane su se dogovorile da nastave razmenu mišljenja o toj i drugim temama međunarodne i bilateralne saradnje.
Na molbu kancelara tokom razgovora je bilo govora i o rešavanju građanskog sukoba u Donbasu. Putin je naglasio da se Kijev i dalje uporno izbegava da realizacije svoje obaveze iz Minskih sporazuma i samim tim ometa održavanje novog samita u "normandijskom formatu".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala