- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu upozorava na rastuće tenzije na ruskim granicama: Kriva Amerika

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIVojna vežba „Branilac Evrope 2020“
Vojna vežba „Branilac Evrope 2020“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Zaoštravanje vojno-političke situacije u svetu se nastavlja, rastu tenzije na zapadnim i istočnim granicama Rusije zbog toga što Amerika povećava vojno prisustvo u njihovoj blizini, upozorio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Sjedinjene Američke Države povećavaju vojno prisustvo u blizini naših granica. U zemljama istočne Evrope na rotacionoj osnovi su razmeštene američke jedinice koje broje oko 8.000 vojnika. U grupi američkih snaga na teritoriji Nemačke ponovo je stvorena vojna komanda koja je pre 1991. godine bila odgovorna za korišćenje raketa srednjeg dometa“, rekao je ministar na proširenom zasedanju kolegijuma vojnog resora Rusije.

On je podsetio da se u Poljskoj formira infrastruktura za raspoređivanje američke oklopne brigade i da se rad na protivraketnom sistemu „Idžis ašor“ privodi kraju.
U Rumuniji se već obavljaju borbena dežurstva na sličnom objektu protivraketne odbrane“, istakao je ministar odbrane Rusije.
Prema njegovim rečima, formirana je brigada za koju je planirano da bude naoružana različitim sistemima udarnog raketnog naoružanja.
U Moskvi je danas održano prošireno zasedanju kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije uz učešće ruskog predsednika Vladimira Putina na kojem su, između ostalog, definisani dalji prioriteti u razvoju vojske i flote. Na zasedanje kolegijuma bilo je pozvano rukovodstvo Oružanih snaga, predstavnici državnih organa i javnih organizacija.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Podkast
Ljubinka Milinčić: Putin povukao potez posle kog Amerika nema kud — da li je ovo mat
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
RUSIJA
Putin: Napetost u Evropi krivica Amerike, imamo puno pravo na vojni odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala