- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija treba da unapređuje Oružane snage, vojna situacija u svetu i dalje teška

© Sputnik / Maksim BlinovPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Rusija treba da nastavi da unapređuje i jača svoje Oružane snage, vojna situacija u svetu ostaje teška, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Oslanjajući se na čvrstu osnovu stvorenu poslednjih godina, na moćnu naučno-tehnološku podlogu, naravno, moramo da nastavimo da unapređujemo i jačamo naše oružane snage. Time ćemo se i dalje baviti, vojno-politička situacija svetu ostaje teška: u brojnim regionima porastao je konfliktni potencijal, pojavila su se nova žarišta napetosti“, rekao je Putin na proširenom zasedanju kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.
Predsednik Rusije takođe je postavio zadatak da se sledeće godine posebna pažnja posveti snabdevanju trupa visokopreciznim oružjem, kao i da se koriguju programi vojnih vežbi.
„Koji su glavni zadaci na koje treba da se fokusiramo sledeće godine: Prvo, potrebno je nastaviti sa planskim, izbalansiranim opremanjem trupa savremenim naoružanjem i tehnikom, a posebnu pažnju obratiti na isporuku visokopreciznih sistema, najnovijih obaveštajnih sistema i sistema za navigaciju, komunikaciju i kontrolu“, naglasio je Putin.
„Drugo. Prioritetni zadaci borbeno-operativne obuke treba da bude obučavanje na savremenom naoružanju, kao i novih oblika i metoda delovanja trupa. S tim u vezi, potrebno je izvršiti korekcije u programima borbene obuke, kako bi se oni uzeli u obzir naredne godine prilikom izvođenja vežbi, uključujući i strateških komandno-štabnih vežbi ‘Vostok-2022’“, dodao je predsednik.
Prema njegovim rečima, uspeh u vojnoj oblasti u mnogome zavisi od uverenosti i brzine donošenja odluka komandanata na svim nivoima.
„Naravno, na svim nivoima treba da budu efikasni algoritmi dejstava, napredna automatika. Ali, istovremeno vidimo da savremeni vojni sukobi ne idu po šablonu, u njima, kao i ranije, ključnu ulogu igra komandant. Mnogo zavisi od njegovog znanja, iskustva i ličnih kvaliteta. A pobednik je onaj ko donese zaista nestandardne odluke“, objasnio je Putin.
Putin je naveo da je udeo savremenog naoružanja u Oružanim snagama Rusije veća od 71 odsto, a u nuklearnim – 89 odsto.
„Oružane snage su jasno i sa uspehom ispunile sve zadatke. Nastavljen je rad na obimnoj modernizaciji vojske i mornarice. Kao rezultat toga, udeo savremenog naoružanja u trupama premašio je 71 odsto, a u strateškim nuklearnim snagama – 89 odsto“, istakao je Putin.
Prema njegovim rečima, razvoj najnovijeg naoružanja odvijao se aktivnim tempom, a deo njih – sistemi „Avangard“ i „Kinžal“ – stavljeni su u borbenu službu.
On je rekao da je ove godine ratna mornarica rešavala i širok spektar zadataka.
„Naši brodovi i podmornice su u kontinuitetu vršili borbeno osmatranje u svim značajnim regionima svetskog okeana. Međuflotna grupa sa dalekometnom avijacijom uspešno je ispunila zadatke borbene obuke u vodama Baltičkog i Severnog mora u udaljenim područjima Atlantskog i Tihog okeana, a grupe podmornica i drugih brodova u Severnom ledenom okeanu u teškim uslovima leda“, konstatovao je predsednik.
Ruski lider istakao je i zasluge ruskih snaga u različitim delovima sveta. Prisustvo ruske vojske u Siriji daje opipljiv doprinos stabilnosti zemlje, a zahvaljujući mirovnjacima poboljšala se humanitarna situacija u Karabahu. Širok spektar zadataka izvršila je i ruska mornarica.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Podkast
Ljubinka Milinčić: Putin povukao potez posle kog Amerika nema kud — da li je ovo mat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala