- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Makron na vezi: Prioritet – bezbednosna pitanja u Evropi

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVideo-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona
Video-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i francuski lider Emanuel Makron razgovarali su telefonom o nacrtima ruskih dokumenata o bezbednosnim garancijama i o situaciji u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja.
„Nastavljen je razgovor o pitanjima jačanja stabilnosti i bezbednosti na evropskom kontinentu. U tom kontekstu prioritetna pažnja posvećena je nacrtima sporazuma između Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama i sporazuma o merama osiguravanja bezbednosti Rusije i država-članica NATO-a koji su predati relevantnim adresatima, uključujući francusku stranu, a zatim objavljeni“, navodi se u saopštenju.
Ruski lider je informisao francuskog kolegu o radu ruske diplomatije po tom pitanju.

Situacija u Ukrajini

Kako je saopštio Kremlj, razgovarano je i o nastaloj „problematičnoj situaciji u rešavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini, izazvanoj nespremnošću Kijeva da ispuni Minske sporazume“.
„Predsednik Rusije je istakao da od konkretnih koraka kijevske vlasti po pitanju realizacije minskog 'Paketa mera' zavisi i mogućnost održavanja novog samita u 'normandijskom formatu'“, precizirano je u saopštenju.

Druga pitanja

Tokom razgovora lideri su istakli da su zadovoljni stabilizacijom situacije u Nagorno-Karabahu i naporima koji se ulažu za uspostavljanje mirnog života, obnavljanju ekonomskih i saobraćajnih veza u regionu.
Putin je takođe skrenuo pažnju Makronu na ograničenja protiv informativnog kanala RT u Francuskoj.
„Izražena je nada da će se našem kanalu obezbediti iste mogućnosti za rad bez ikakve diskriminacije, kao što su obezbeđene francuskim medijima u Rusiji“, precizirano je iz Kremlja.
Kremlj navodi da je Putin čestitao Makronu rođendan, a lider su takoše razmenili čestitke povodom predstojećih praznika.
Podsetimo, Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i na račun bivših republika SSSR-a.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
RUSIJA
Putin: Napetost u Evropi krivica Amerike, imamo puno pravo na vojni odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala