- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Papagaji postali zavisnici od alkohola, pijani izazivaju nesreće /video/

CC BY 3.0 / cropped photo/Adam.Jenkins / Crvenokrili
Crvenokrili  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Crvenokrili papagaji hrane se voćem bogatim alkoholom i umiru od intoksikacije ili nesreća uzrokovanih letenjem pod dejstvom alkohola, upozorili su australijski veterinari.
Decembar je kraj sezone manga u regionu Kimberli u zapadnoj Australiji, tako da na zemlji ima mnogo opalog voća. Budući da je posebno bogat šećerom, mango proizvodi velike količine alkohola dok trune pod suncem.
Ovo obilje besplatnog pića postalo je prava pretnja lokalnim crvenokrilim papagajima, koji su jednostavno zavisni od fermentisanog manga.
Najmanje šest ptica sa simptomima trovanja etanolom dovedeno je u veterinarsku bolnicu „Brum“ tokom protekle nedelje, rekao je veterinar Pol Marfi.

„Obično pate nekoliko dana... Prilično su letargične i u različitim fazama omamljenosti“, rekao je on.

Ti papagaji su imali sreće, ali „mnogo ih je, nažalost, koji ne stignu do klinike jer umiru pre nego što ih ljudi pronađu“, navodi Marfi, prenosi RT.
Neke ptice su takođe stradale usled „pijanog ponašanja“ jer je alkohol uticao na njihove motoričke sposobnosti. „Imamo nekoliko izveštaja o zaletenju u prozore i ležanja na podu, nemogućnosti letenja i lakog plena za mačke i druge predatore“, rekao je veterinar.
Čini se da su crvenokrili papagaji jedina vrsta ptica koja ima problem sa fermentisanim mangom, kažu naučnici.
Smrtnost uzrokovana alkoholom je cena koju plaćaju za reprodukciju svog omiljenog drveta.

„Etanol očigledno ima neku vrstu ekološke vrednosti za drvo“ jer ptice koje privlače fermentisani mango zatim dalje raspršuju njegovo seme, rekao je za „ABC njuz“ Majkl Konsidin, vanredni profesor na Univerzitetu Zapadne Australije.

Jato ptica - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Cvrkut ptica postaje sve tiši: Naučnici otkrili zabrinjavajuće podatke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala