- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Baltičke zemlje prave zajednički raketni sistem protiv Rusije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodne vojne vežbe "Summer Shield XIV" u Letoniji
Međunarodne vojne vežbe Summer Shield XIV u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Ministri odbrane Letonije, Litvanije i Estonije dogovorili su se da naprave zajednički raketni sistem koji bi, kako je rekao litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas, mogao da bude „dobar odgovor na crvene linije“ koje je objavila Rusija, prenose ruski mediji, pozivajući se na agenciju „BNS“.

„(Predsednik Rusije Vladimir) Putin želi da zemlje NATO-a ne budu zaštićene, a jedine zemlje Alijanse sa kojima Rusija graniči, osim Norveške na severu, su Poljska i baltičke zemlje, da ne bude ofanzivnog naoružanja, da ne bude Amerikanaca, da u suštini ne bude snaga NATO-a. Smatram da se ne možemo složiti sa tim“, rekao je Anusauskas nakon ministarskog sastanka koji je održan u litvanskom Kaunasu.

Kako je dodao, baltičke zemlje su zatražile od Amerike da podeli odgovarajuće tehnologije.
Ministar odbrane Estonije Kale Lanet rekao je da se veoma raduje „što će se u sve tri zemlje razvijati taj projekat višecevnih raketnih sistema koji je izuzetno važan za region“.
„To je veliki korak napred u razvoju naših zajedničkih kapaciteta i jačanja obuzdavanja, kao i povećanja odbrambene snage u našem regionu“, konstatovao je estonski ministar.
Ministri odbrane baltičkih zemalja takođe su razgovarali o pitanjima regionalne bezbednosti, saradnje u formatima EU i NATO-a, prenela je agencija.
Podsetimo, ruski predsednik je ranije govorio o „crvenim linijama“ za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse.
Takođe je istakao i da sve češće u blizini ruskih granica lete strateški bombarderi opremljeni „veoma ozbiljnim oružjem“ što, kako je rekao, takođe prelazi određene granice.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
RUSIJA
„Da im ne padne na pamet“: Putin podsetio Zapad na crvene linije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala