Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Štrpce u blokadi, do zuba naoružani specijalci Rosu privode Srbe: Petković o „novom teroru Kurtija“

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosovo i Metohije
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosovo i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je akcija kosovske policije koja je, sa do zuba naoružanim specijalcima Rosu, upala u više srpskih sela u opštini Štrpce i privela više Srba, još jedan brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda i novi teror Aljbina Kurtija.
Od jutros se, kako navodi Petković, opština Štrpce nalazi u blokadi, pristupi su onemogućeni, ulice zatvorene, mnoge srpske kuće pretresene, narod zastrašen i onemogućen da obavlja osnovne poslove.
„Pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, Aljbin Kurti ponovo šalje specijalce Rosu pod punom ratnom opremom u srpske sredine sa jedinim ciljem da Srbe koji su ostali bedem odbrane naših nacionalnih interesa u pokrajini kriminalizuje. Kako to da Kurti ne vidi korupciju i kriminal u svojim redovima, kada je i svim međunarodnim faktorima poznato da svi tokovi prljavog novca idu kroz albanske sredine“, naveo je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.
Opština Štrpce, ukazao je Petković, kao snažno srpsko uporište i najjužnija tačka srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji, očigledna je meta upravo zbog važnosti za naš narod koji je ovde ostao i opstao uprkos svim izazovima i poteškoćama.
Petković je poručio da nikakve akcije Aljbina Kurtija neće slomiti srpski otpor i srpsko jedinstvo u pokrajini oličeno u Srpskoj listi.
„Do ove akcije ne dolazi slučajno baš u današnjem danu, kada predsednik Aleksandar Vučić treba da potpiše šest važnih sporazuma u okviru inicijative ‘Otvoreni Balkan’ kao korak u bolju budućnost i očigledno je koordinisana sa sinoćnjim divljanjem ekstremista i paljenjem srpskih zastava u Tirani“, naveo je Petković.

Srpska lista: Prestati sa provokacijama kojima se ugrožava mir i spokojstvo građana

Srpska lista najoštrije je osudila prekomernu upotrebu sile i brutalnu akciju koju su u opštini Štrpce sproveli do zuba naoružani pripadnici specijalnih jedinica Prištine.
U saopštenju Srpske liste se ističe da posebno zabrinjava podatak da je prilikom ove akcije, po izjavama sa terena, policija onemogućila kretanje, ulaz i izlaz iz opštine Štrpce, običnih ljudi, među kojima je bilo i onih koji su se jutros uputili u zdravstvene ustanove i kojima je bila potrebna lekarska pomoć.
Takođe, navode da, ako se za primer uzmu slične akcije koje se, naravno, retko sprovode u albanskim sredinama, u tim situacijama se ne blokiraju ulazi i izlazi iz grada, ne upada se u porodične kuće i ne maltretiraju ukućani.
"Sve to nam daje za pravo da podignemo glas protiv brutalnosti i demonstriranja sile u opštini sa srpskom većinom i da zahtevamo da se prestane sa provokacijama kojima se ugrožava mir i spokojstvo građana", poručuje se u saopštenju.
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosovo i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
SRBIJA
Iznenadna akcija: Specijalci kosovske policije u Štrpcu, 10 uhapšenih /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala