Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Neće se zaustaviti: „Batina“ Prištine za zastrašivanje Srba

© AP Photo / Marjan VuceticPripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Upad specijalnih jedinica ROSU u Štrpce jeste novo zastrašivanje Srba kaže Milovan Drecun predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju dok politikolog sa Kosova i Metohije Aleksandar Gudžić napominje da se Aljbin Kurti neće zaustaviti i da će nastaviti da ROSU koristi kao demonstraciju sile nad Srbima na KiM.
Ovakvo ponašanje je, napominje Drecun, postalo konstanta u delovanju Prištine, koja bi morala mnogo pažljivije da reaguje kada policija interveniše u srpskim sredinama, bez obzira šta je u pitanju.

ROSU kao „batina“ Prištine

„Priština koristi svaki, pa i najmanji povod da se pod izgovorom borbe protiv zloupotreba, kriminala i drugih nezakonitih radnji, pojavi sa specijalnim jedinicama, sa dugim cevima u srpskim sredinama i da tako uznemirava, zastrašuje i obeshrabruje Srbe da ostanu da žive u svojim sredinama,“ kaže Drecun.
On napominje da bi umesto specijalnih formacija Priština mogla da koristi i običnu policiju za ove radnje jer sve to što rade specijalci, može da uradi i obična policija.
„Samo pojavljivanje tih specijalnih formacija uvek može da dovde do incidenta u srpskim sredinama. Dakle, oni koriste specijalce i kad nema potrebe za tim, i to jeste vid zastrašivanja. U sredinama gde su Albanci to ne rade ili rade veoma retko, pa ispada da u albanskim sredinama nema ni kriminala ni radikalnih islamista ili terorista,“ kaže Drecun.

Kurti neće stati sa upadima u srpske sredine

Politikolog sa Kosova i Metohije Aleksandar Gudžić kaže da sadašnja vlast u Prištini okupljena oko Aljbina Kurtija svoju poziciju nastavlja da gradi na ekstremnom nacionalizmu.
„Kurti posle debakla na lokalnim izborima rezonuje da su sukobi sa Srbima neophodni kao bi homogenizovao svoje biračko telo i kako bi održao rejting i popularnost. Jer, nije realizovao ništa od onoga od onoga što je obećavao,“ mišljenja je naš sagovornik.
Činjenica da se ponovio scenario sa severa Kosova kada je ROSU u dva navrata upala u srpske sredine, posle čega su usledile i primedbe iz EU na konto ponašanja Prištine, dokaz je da Kurti ignoriše sva upozorenja iz EU.

Uhapšeno deset Srba uglavnom bivših čelnika

„Ovakvih upada će biti i nadalje, gde i kada to samo Kurti zna, ali kad god bude u nekom „procepu“ on će potegnuti za ovakvom vrstom „oružja“,“ uveren je naš sagovornik.
On kaže da je ovo delo samog Kurtija i da nema zeleno svetlo od bilo koje zemlje sa zapada već da ovo radi po svom ličnom ubeđenju verujući da će dobiti neki politički poen.
Inače, jedinica za privredni kriminal Kosovske policije u saradnji sa Osnovnim tužilaštvom u Uroševcu, sprovela je, kako su javili prištinski mediji, veliku akciju „protiv korupcije u vezi sa gradnjom u Brezovici“,
U današnjoj akciji policije, pretreseno je više lokacija i uhapšeno 10 osoba Srpske nacionalnosti među kojima i bivši gradonačelnik Opštine Štrpci.
Nije u pitanju prodaja, ili privatizacija, već koncesija, kaže zamenik gradonačelnika opštine Štrpce - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
SRBIJA
Uplašeni smo! Srbi iz Štrpca svedoče o upadu prištinskih „komandosa“ koji očekuju i – pojačanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala