- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Agonija je završena – doktor je kriv, Amerika plaća 380 miliona dolara

© AP Photo / Matthew Dae SmithOsramoćeni američki doktor Leri Nasar
Osramoćeni američki doktor Leri Nasar - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Gimnastičarski savez SAD i Olimpijski komitet SAD moraće da isplate 380 miliona dolara žrtvama bivšeg doktora Lerija Nasara, koji je seksualno zlostavljao više od stotinu žrtava.
Žrtve koje je zlostavljao osramoćeni doktor Nasar su se, navode mediji, nagodile sa Savezom i Olimpijskim komitetom SAD posle petogodišnje pravne bitke.
Nagodba je uključila tvrdnje koje su protiv Nasara iznele brojne gimnastičarke, među kojima su i olimpijske šampionke Simon Bajls, Ali Rejzman i Mekejla Maroni.
U nagodbi je uključeno nekoliko stotina žrtava, što ovaj slučaj čini jednim od najvećih u istoriji seksualnih zlostavljanja, navodi „Volstrit džurnal“.
Kako se navodi, prve optužbe protiv Nasara datiraju još iz 1996. godine.
Bajls, Rejzman i Maroni su ranije ove godine svedočile pred tamošnjim Senatom, kada su oštro kritikovale čelne ljude Gimnastičarskog saveza i Olimpijskog komiteta SAD zbog toga što nisu zaustavili Nasara.
Takođe su optužile pomenute organe da su pokušali da izvrše pritisak na sportistkinje čime su stvorili atmosferu u kojoj je „predator kao Nasar mogao da koristi bez straha o posledicama“.
Sada već bivši glavni doktor olimpijskih gimnastičarki je prethodno osuđen na 60 godina zatvora još 2017 zbog toga što je, kako je navedeno, posedovao materijal vezan za seksualno zlostavljanje dece.
Godinu dana kasnije je osuđen na još 175, odnosno 125 godina na dva različita suda u Mičigenu, jer je zlostavljao gimnastičarke o kojima se brinu.
Ovo nije bila prva nagodba koja je otišla u korist oštećenih. Advokat Džon Mejnli je za „ESPN“ rekao da su žrtve sada dobile 880 miliona dolara u odštetama počevši sa 2018. godinom.
„Ova nagodba je rezultat hrabrosti stotine preživelih koje su, uprkos pravnim preprekama, malim šansama i najboljom advokaturom koju novac može da kupi, odbile da ćute. Moć njihove priče je, na kraju, pobedila“, rekao je Mejnli.
Podsetimo, Gimnastičarski savez SAD je podneo zahtev za bankrot 2018. godine, kada je osvajač bronzane medalje na OI Džejmi Dančer bio jedan od sve većeg i većeg broja osoba koji su podnosili prijave protiv Nasera.
Savez se nada novom početku nakon završetka pravne borbe i saslušanja o bankrotstvu, te planira da potpuno promeni strukturu i postavi nove ljude na sve visoke pozicije i time privuče nove sponzore.
Britanija ide putem Amerike: „Zvaničnici neće u Peking“
Srbija umalo da ih pusti, Crna Gora ih „odjavila“ – opet su prvaci sveta, ali: „Nikoga ne zanimamo!“
Spektakl kakav se ne pamti u najbržem „cirkusu“ – za istoriju! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala