- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina protiv raspoređivanja američkih raketa u Aziji i Evropi

© AFP 2023 / CLAYTON WEARLansiranje američke interkontinentalne balističke rakete "Minutmen III" u bazi Vandenberg u Kaliforniji
Lansiranje američke interkontinentalne balističke rakete Minutmen III u bazi Vandenberg u Kaliforniji - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Kina se oštro protivi raspoređivanju američkih kopnenih raketa srednjeg dometa u Azijsko-pacifičkom regionu i Evropi, saopštila je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Kine za Sputnjik.
„Kina se čvrsto pridržava odbrambenog karaktera nacionalne vojne politike, pridržava se politike da neće prva upotrebiti nuklearno oružje. Kina nikada nije raspoređivala nuklearno oružje van svoje teritorije i nikada nije obezbeđivala ‘nuklearni štit’ drugim zemljama“, odgovorili su u Ministarstvu na pitanje da li je Kini potreban sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, sličan onom koji je Rusija predložila Vašingtonu i NATO-u.
Ministarstvo je istaklo da je kineska strana „više puta jasno izražavala svoj stav po pitanju raketa srednjeg dometa i da se snažno protivi razmeštanju američkih kopnenih raketa srednjeg dometa u Azijsko-pacifičkom regionu i Evropi u bilo kom obliku“.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Peking - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
SVET
Kina podržala zahteve Moskve za garancije bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala