- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kadirov postavio ultimatum Erdoganu

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaRamzan Kadirov
Ramzan Kadirov - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Čečenski lider Ramzan Kadirov obratio se turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu povodom davanja imena parku u turskom Korfozu po kavkaskom teroristi Džoharu Dudajevu.
"Otvoreno se obraćam predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu: odlučite se! Ili ćete dobiti status države koja javno podržava teroriste ili ćete biti za transparentne i poštene odnose sa Rusijom, ne menjajući svoja ubeđenja iza njenih leđa", napisao je Kadirom na telegramu.
On je objasnio da ne može da zamisli da bi Rusija mogla tako da postupi prema turskom rukovodstvu i primi "celu organizovanu bandu koja, na primer, izvodi terorističke napade u Turskoj i koja je ubila predsednika".
"U suprotnom, dok u Turskoj dobijaju azil kriminalci za kojima se traga i nasilnici, dok otvoreno organizuju okupljanja i događaje za promenu imena parkova po teroristima koji su umešani u pogibiju na hiljade civila, mi imamo pravo da odgovorimo", naglasio je čečenski lider.
On smatra da bi sa ruske strane bilo logično da u Groznom bude ovekovečen osnivač Radničke partije Kurdistana Abdulah Odželan koji služi doživotnu kaznu u zatvoru u Turskoj.
Kadirov se obratio Ministarstvu inostranih poslova Rusije, naglasivši da su akcije Ankare direktna pretnja rusko-turskim odnosima i pozvao da se preduzmu diplomatske mere.
Džohar Dudajev se nalazio na čelu čečenskih terorista i proglasio se predsednikom "Čečenske republike Ičkerija" koja je u Rusiji proglašena terorističkom organizacijom. On je bio ubijen 1996. godine. Park u njegovu čast je otvoren 10. decembra u Turskoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala