- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istraga o padu aviona na letu MH17: Nije bilo tragova drugog oružja osim sistema „Buk“

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaDeo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“
Deo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Istraga o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine 2014. godine nije pronašla nikakve dokaze da je avion mogao da bude pogođen nekim drugim oružjem osim protivvazduhoplovnim raketnim sistemom „Buk“, izjavila je na saslušanju u holandskom sudu tužilac Manon Riderbeks.

„Nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazivali na to da je korišćeno neko drugo naoružanje. Tužilaštvo je došlo do zaključka da je 17. jula 2014. godine avion na letu MH17 bio pogođen raketom ‘Buk’ koja je lansirana iz pravca Prvomajska“, rekla je ona prilikom čitanja optužnice u dobro štićenom kompleksu „Shiphol“.

Prema njenim rečima, u korist ovoj verziji je i način na koji je avion pogođen. Do ovih zaključaka su doveli i rezultati ekspertize delova i pogođenih elemenata aviona, kao i dešifrovani razgovora okrivljenih koji su prisluškivani, dodala je Riderbeks.
Utvrđeno je i da su protivvazduhoplovni raketni sistem „Buk“ dovezli do mesta po nalogu i u pratnji četvorice optuženih. Ona je navela i da su lansiranje videla dvojica svedoka.
U novembru je Okružni sud u Hagu saopštio RIA Novosti da je sakupio odgovore ruskog koncerna „Almaz-Antej“ po pitanju zaštite. Prema njegovoj verziji nije potvrđen scenario da su rakete lansirane iz pravca Snežnog i Prvomajskog.
Nezavisno jedna od druge, tehničku istragu sproveli su Ujedinjena istražna grupa (JIT), koju su predvodili Holanđani i ruski koncern „Almaz—Antej“. Zaključci do kojih su došli stručnjaci koncerna ne podudaraju se sa zaključcima stručnjaka JIT. Glavne protivrečnosti se tiču mesta lansiranja rakete koja je oborila avion i ugla njenog udara.
Almaz—Antej“ je tvrdio da je avion mogla da pogodi samo raketa 9M38 koja je bila lansirana iz pravca Zorošenskoje koje je kontrolisala ukrajinska vojska. Oni su imali komplekse „Buk“ koje je Kijev dobio nakon raspada SSSR-a. Međutim, holandski eksperti su odbili da prisustvuju na jednoj pokaznoj prezentaciji slučaja.
Pad aviona na letu MH17
Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.
Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.
Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.
Suđenje za obaranje aviona na letu MH17 počelo je u Holandiji 9. marta 2020 godine. Sudi se trojici državljana Rusije i jednom državljaninu Ukrajine: Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Leonidu Harčenku. Pulatova na suđenju zastupa međunarodna grupa koju čine dva holandska i jedan ruski advokat. Ostalima osumnjičenima sudi se u odsustvu.
Kako je ranije izjavio zamenik državno tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, Holandiji su predati ne samo podaci ruskih radara već i dokumentacija koja svedoči o tome da sistem „Buk“ koji je pogodio „boing 777“ pripada Ukrajini i da je raketa lansirana sa teritorije koju kontroliše Kijev. Međutim, oni su ignorisali tu informaciju.
Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren iz raketnog sistema „buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija ne sme da istražuje pad aviona na istoku Ukrajine, a Moskva može da prizna rezultate istrage ako u potpunosti učestvuje u njoj.
Istražna grupa nije uzela u obzir svedočenja dvojice svedoka koji su tvrdili da su videli lansiranje rakete iz naselja Amvrosijecska kod Donjecka, gde su bile locirane Oružane snage Ukrajine.
Optužbe se grade na svedočenju isključivo anonimnih svedoka. Odbrana optuženog Olega Pulatova smatra da to sprečava procenu kvaliteta argumenata, ali holandsko tužilaštvo insistira na tome da je anonimnost potrebna iz bezbednosnih razloga.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je navelo da su optužbe o učešću Rusije u rušenju malezijskog aviona neosnovane i da je istraga pristrasna i jednostrana.
Mesto rušenja aviona Boing 777 na letu MH-17 u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Holandija pokreće istragu: Zašto Kijev nije zatvorio nebo uoči pada aviona na letu MH17
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala