- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Erdogan doneo ekonomske mere – turska lira ojačala

© AP Photo / Burhan OzbiliciMenjačnica u Turskoj
Menjačnica u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Turska lira je zaključila trgovinsku sesiju u ponedeljak s rastom od preko 20 odsto nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio niz mera za koje kaže da će građanima ublažiti udar od oslabljene nacionalne valute, obećavši istovremeno da će nastaviti s politikom niskih kamata.
Lira, koja je tokom dana pala za više od 10 posto na 18,4 lire za dolar, odreagovala je na Erdoganovu najavu skokom od 25 procenata na dnevnom nivou, na 13,15 lira za dolar. To je najveći raspon dnevne promene kursa tokom jednog trgovačkog dana do sada, napominje Rojters i podseća da je od početka godine do sada, lira izgubila 45 posto vrednosti.
Posle Erdoganovog predstavljanja mera, na berzi je prodato otprilike milijardu dolara, rekao je predsednik Udruženja turskih banaka.
U obraćanju nakon sastanka vlade, Erdogan je rekao da „od sada pa nadalje, niko od građana neće morati da menja depozite u turskim lirama u devize zbog zabrinutosti da bi fluktuacije kursa mogle da devastiraju njihove dobitke od kamata na štednju“.
„Sa smanjenjem kamatnih stopa, svi ćemo videti za nekoliko meseci kako inflacija počinje da pada. Ova zemlja više neće biti raj za one koji novac zgrću na visokim kamatama, neće biti uvoznički raj“.
Erdogan je pozvao sve koji imaju novac i pristup finansijama da doprinesu investicijama i obećao pomoć izvoznicima i penzionerima.
Agencija „Blumberg“ izveštava da je Erdogan rekao da će vlada nadoknaditi gubitke koje su pretrpeli vlasnici depozita u lirama ako pad lire prema čvrstim valutama premaši kamatne stope koje su obećale banke.
„Turska nema ni nameru ni potrebu da odstupi ni za najmanji korak od slobodne tržišne ekonomije i režima deviznog kursa“, zaključio je Erdogan.
Mere imaju za cilj da ublaže potražnju investitora u sektoru trgovine na malo za dolarima i okončaju tromesečne turbulencije nacionalne valute, preneo je Tanjug.
Turska, ekonomija, lira - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
EKONOMIJA
Haos u Turskoj: Zašto pada lira
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
SVET
Erdogan naložio istragu o mogućoj manipulaciji valutom
Turske lire, evri o američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
RUSIJA
Ruski ekonomista upozorava: Ove valute ne treba kupovati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala