- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropska komisija usvojila: Nova odluka o kovid sertifikatima

CC BY 2.0 / Marco Verch / Flickr / Pasoš i potvrda o vakcinaciji
Pasoš i potvrda o vakcinaciji - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Evropska komisija usvojila je pravilo kojim se period važenja sertifikata o vakcinaciji ograničava na devet meseci, odnosno 270 dana od pune vakcinacije.
Istovremeno, usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.
„Nova pravila će obezbediti da se mere kada je reč o putovanjima zasnivaju na najboljim dostupnim naučnim dokazima i objektivnim kriterijumima. Kontinuirana koordinacija je od suštinskog značaja za funkcionisanje jedinstvenog tržišta i pružiće jasna uputstva građanima EU u ostvarivanju njihovog prava na slobodno kretanje“, izjavio je portparol Komisije, Kristijan Vigand.
U Evropskoj komisiji kažu da se ovaj sertifikat odnosi na potrebe putovanja unutar EU, a da će „jasan i jednoobrazan period prihvatanja“ sertifikata o vakcinaciji garantovati nastavak koordinacije među EU 27 kada je u pitanju tranzit ljudi.

EU priznala kovid sertifikate Crne Gore

Evropska komisija donela je odluku o priznavanju kovid sertifikata izdatih u Crnoj Gori koji će od 22. decembra biti prihvaćeni kao ekvivalent EU digitalnim kovid sertifikatima i ući u jedinstveni EU sistem.
Na spisku od 60 zemalja, čiji se kovid sertifikati priznaju za putovanja u i unutar EU od ranije, nalaze se Srbija, Albanija i Severna Makedonija.
U Briselu kažu da odluke o priznavanju sertifikata proizilazi iz ispunjenosti tehničkih uslova izdavanja, provere i bezbednosti dokumenta.
Istovremeno, ne precizira se kada bi sertifikati o vakcinaciji, testiranju ili preležanom kovidu koje izdaju BiH i Kosovo mogli da budu prihvaćeni u EU, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala