- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena gasa u Evropi divlja, obustavljene isporuke ruskog gasa do Nemačke kroz gasovod „Jamal-Evropa“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica
Gasna kompresorska stanica  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Cena gasa u Evropi je prvi put od 6. oktobra premašila 1.850 dolara za 1.000 kubnih metara gasa i porasla za skoro osam odsto, pokazuju podaci londonske berze „ICE“. Skok se dogodio u svetlu saopštenja da je jutros obustavljen fizički protok gasa ka Nemačkoj kroz gasovod „Jamal-Evropa“.
Vrednost januarskih fjučersa prema holandskom TTF indeksu na otvaranju trgovanja bila je iznad 1.800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, nakon čega je pala do 1.750 dolara, ali je ubrzo skočila do 1869,5 dolara, što je za devet odsto više od procenjene cene u ponedeljak (kada je zabeležena rekordna vrednost 1.716,7 dolara). Zatim je cena usporila rast na 7,8 odsto i iznosila 1851,4 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.
Kako se precizira, cena gasa je skočila nakon što je operator za transport gasa „Gaskejd“ saopštio da su počele rezervne isporuke gasa preko gasovoda „Jamal-Evropa“ iz Nemačke u Poljsku nakon što je „Gasprom“ odbio da rezerviše za danas kapacitete za pumpanje gasa.
Podsetimo, „Gasprom“ je od petka počeo da smanjuje obim rezervacija za tranzit gasa kroz gasovod „Jamal-Evropa“. Prema rezultatima aukcije na platformi za rezervisanje „GSA platform“ od četvrtka, ruski koncern nije rezervisao kapacitet gasovoda za petak, jer, kako se pokazalo, nije bilo zainteresovanih za njegovu kupovinu.
Inače, od početka decembra, „Gasprom“ je svakodnevno isporučivao po 31 milion kubnih metara preko „Jamala-Evrope“. Holding je u decembru rezervisao kapacitete za pumpanje gasa preko tog gasovoda na dnevnom nivou, a u novembru nije unapred rezervisao kapacitete uz objašnjenje da može operativno da ih rezerviše na kratkoročnijoj osnovi, odnosno na nedeljnom ili dnevnom nivou.
Transnacionalni gasovod „Jamal-Evropa“ prolazi teritorijom četiri zemlje – Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke. Projektni kapacitet cevi je 32,9 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
EKONOMIJA
Cene energenata lete u nebo: Struja dostigla 400 dolara, a gas 1.700 dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala