- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Za njih život ništa nije značio: Ruski ambasador podsetio na užase bombardovanja Jugoslavije

© AP Photo / BORIS GRDANOSKIPosledice NATO bombardovanja u blizini Preševa
Posledice NATO bombardovanja u blizini Preševa - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Pisanja medija da je Vašington sakrio broj civilnih žrtva tokom vojnih operacija na Bliskom istoku „izazivaju užas“, kao i oružje sa osiromašenim uranijumom koje je korišćeno u bombardovanju Jugoslavije, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov i dodao da su SAD zaboravile da je ljudski život neprocenljiv.

„Broj žrtava "preciznih" napada američke vojske, prema preliminarnim procenama, veći je od 1.500 civila što izaziva užas. Među poginulima su i žene i deca. Ova ubistva su na savesti američke vojske i njenih specijalnih službi koje su davale izveštaje o uspesima u borbi sa terorizmom. Funkcioneri su zaboravili da je ljudski život neprocenljiv“, napisao je Antonov na Fejsbuku ambasade Rusije, komentarišući pisanja medija da postoji mogućnost da informacije o broju civilnih žrtava zataškavane.

Kako je napomenuo Antonov, uznemiravajući su izgovori da su nevine žrtve - rezultat grešaka.

„Želim da naglasim da okolnosti koje se skrivaju nisu jedine u nizu krivičnih procena SAD tokom njihovih prekookeanskih avantura. Još uvek nisu istraženi slučajevi u kojima je korišćeno naoružanje sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja Jugoslavije, Sirije i Iraka, iračkog grada Faludže i sirijskog grada Raka. Bez odgovora su i pitanja o isporukama oružja zapadnih država terorističkim grupama. Spisak žalbi je veliki i zahteva veću pažnju međunarodne javnosti“, izjavio je diplomata.

Ranije je list „Njujork tajms“objavio, pozivajući se na proučenu dokumentaciju američkog Ministarstva odbrane, da je Pentagon potcenio broj civilnih žrtava koji su poginuli u američkim vazdušnim napadima u Siriji, Iraku i Avganistanu.
Američki lovac F-22 „raptor“ sa zastavama NATO-a i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
RUSIJA
Ruski senator upitao Stoltenberga: Koga je NATO branio od Srba 1999. godine?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala