- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Upozoravajući simptomi dijabetesa mogu se pojaviti i u ustima

© Fotolia / LydieOralna higijena
Oralna higijena - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Uobičajeni simptomi povišenog šećera u krvi uključuju pojačanu žeđ i češći poriv za mokrenjem, ali stručnjaci kažu da simptomi dijabetesa mogu biti uočljivi i u usnoj šupljini.
Naučnici kažu da osobe s teškom bolešću desni (periodontitis) teže održavaju pod kontrolom nivo šećera u krvi. Osobe s loše kontroliranim dijabetesom, prema Američkom udruženju stomatologa, mogu imati problema s bolestima desni. Ranije istraživanje koje su objavili stručnjaci iz Američkog udruženja stomatologa je pokazalo da osobe obolele od dijabetesa mogu imati veći rizik za razvoj bolesti desni nego osobe koje ne boluju od dijabetesa.

Ozbiljna infekcija

Bolest desni je ozbiljna infekcija koja se u većini slučajeva može izlečiti. No, ako se ne leči, može dovesti do nepovratnog gubitka zuba zbog toga što uništava kost koja ih podupire. S obzirom na to da je bolest desni infekcija, verovatno će se oboleli od dijabetesa teže nositi s njom nego osobe koje nemaju dijabetes. Američko udruženje stomatologa poručuje i da dijabetes, ako nije dobro kontrolisan, može usporiti proces zaceljenja rana. To znači da, ako imate dijabetes, može potrajati duže da zacele rane nakon stomatoloških postupaka kao što su vađenje zuba ili neki hirurški zahvat u usnoj šupljini.
Jedno ranije istraživanje je pokazalo i da su osobe s dijabetesom opšte sklonije gubitku zuba nego oni koji ne boluju od te bolesti. Čak oko 28 posto dijabetičara uključenih u tu studiju ostalo je bez svih svojih zuba. Problem je verovatno u tome što povišen šećer u krvi može povećati rizik za razvoj bolesti desni i infekcije, piše portal Živim.
Stoga je preporuka da čim uočite prve probleme sa svojim zubima, treba što pre otići stomatologu. I još jedan preporuka – želite li da poboljšate zdravlje desni, prestanite da pušite. Naime, pušenje slabi imunološki sistem i otežava borbu protiv infekcije desni. U svakom slučaju, najbolji način da držite dijabetes pod kontrolom i sprečite razvoj bolesti desni jest da držite pod kontrolom nivo šećera u krvi. Ako ste dijabetičar, verovatno imate odgovarajući uređaj kojim možete u vlastitom domu sami kontrolisati nivo šećera u krvi. Iako postoje neke individualne razlike, merite li sami nivo šećera, on bi trebalo da bude 4 do 7 mmol/l pre jela, a ispod 8,5 do 9 mmol/l nakon jela.
Dijabetes - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Deset simptoma koji ukazuju na skriveni razvoj dijabetesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala