Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stiže novi američki „savetnik“: Da li je cilj - eliminacija Rusije i Kine sa Balkana

© Sputnik / PixabayAgent - ilustracija
Agent - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Amerika šalje pravnog savetnika za Zapadni Balkan kako bi se pre svega fokusirao na korupciju vezanu za investicije iz Rusije i Kine. Cilj izmišljanja ove nove pozicije je pravljenje nove prepreke za te dve zemlje u regionu, a krajnji cilj je eliminisanje Kine i Rusije sa ovih prostora, kaže za Sputnjik advokat i konsultant Branko Pavlović.
Kancelarija za razvoj, pomoć i obuku u inostranim tužilaštvima pri američkom Ministarstvu pravde imenovaće stalnog pravnog savetnika za Zapadni Balkan koji će imati sedište u Zagrebu.
On treba da pruži tehničku pomoć u sprovođenju zakona kako bi se povećali kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji se odnose na korupciju i organizovani kriminal u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, takozvanom Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.
U konkursnoj dokumentaciji piše da će pravni savetnik SAD biti fokusiran na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

Američki savetnik protiv Rusije i Kine

Advokat i konsultant Branko Pavlović, koji je i dobar poznavalac prilika u SAD, kaže da ga ne čudi ovaj potez američke administracije. Na šta će se fokusirati američki pravni savetnik, kaže, jasno se vidi iz uslova konkursa.
„Siguran sam da će pre svega na udaru da budu investicije iz Kine i Rusije. On će pre svega tu tražiti koruptivne elemente, odnosno praviti jednu novu vrstu prepreka, a u delu koji se odnosi na nasilje i slično, to je manje više insistiranje na nekoj ideološkoj agendi, gde će opet neke slučajeve koji su medijski prisutni nešto elaborirati. Ali, to je prosto vrsta pomoći koja je na taj način besmislena“, kaže Pavlović.
© Tanjug / AP PhotoPelješki most - iako je EU dala 85 odsto novca, gradi ga kineski konzorcijum, što je izazvalo negodovanje dela javnosti u Hrvatskoj
Pelješki most - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pelješki most - iako je EU dala 85 odsto novca, gradi ga kineski konzorcijum, što je izazvalo negodovanje dela javnosti u Hrvatskoj
Pavlović dodaje da o tome da je zapravo reč o američkom pritisku zbog priliva ruskih i kineskih investicija u naš region govori i činjenica da saradnja vezana za organizovani kriminal, pa i korupciju, već postoji između svih zemalja na ovom prostoru, a odavno postoji i saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama.
„Naši državni organi inače po prirodi posla, kad god je reč o organizovanom kriminalu, koji je uvek prekogranični, povezan sa susednim državama, sarađuju sa svima. I sa američkim službama, obaveštajnim, sa DEA-om i redom, tako da je u stvari smisao da se proba napraviti nekakva vrsta pritiska u pogledu investicija koje dolaze iz Kine i Rusije, to je još jedna poruka - eliminisanje Kine i Rusije sa ovih prostora“, ističe Pavlović.

Zašto baš u Zagrebu?

Planirano je da američki pravni savetnik počne da radi u aprilu sledeće godine sa mandatom od 14 meseci, a sedište će mu biti u Zagrebu, gde će blisko sarađivati sa hrvatskim Ministarstvom pravde.
Branka Pavloviće pitali smo i zašto je za kancelariju američkog pravnog savetnika izabran baš taj grad, s obzirom da je Beograd, po svim parametrima centar regiona. Kaže da za to postoje dva jaka razloga, prvi je značajno prisustvo ruskih investitora u Hrvatskoj, a kao drugi navodi, „prijateljsko okruženje“.
„U Zagrebu mu apsolutno sve službe hrvatske stoje na izvolite. Rekli su, hajde da ga pošaljemo tamo gde je prijateljsko okruženje, da probamo tu prvo da krenemo da smanjujemo ruski i kineski uticaj. Verovatno računaju i na to da će preko hrvatskih službi moći da potpuno kontrolišu komunikacije, da budu zaštićene. Ali to ne znači da američki pravni savetnik neće biti često u Beogradu“, ocenjuje Pavlović.
© Wikipedia / Magnus ManskeRusi ne kupuju nekretnine samo u Crnoj Gori, Baška Voda kod Makarske u Hrvatskoj menja imidž zahvaljujući investitoru iz Rusije
Baška Voda, mesto sa dugom turističkom tradicijom koje menja imidž zahvaljujući investitoru iz Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Rusi ne kupuju nekretnine samo u Crnoj Gori, Baška Voda kod Makarske u Hrvatskoj menja imidž zahvaljujući investitoru iz Rusije

Kako bi Srbija mogla da se postavi

Upitan kako bi Srbija mogla da se postavi prema još jednom američkom savetniku koji donosi pravdu i red na Balkan, sagovornik Sputnjika kaže da Amerika ima pravo da angažuje koga god hoće, za šta god hoće i dodaje da je pitanje naših državnih organa u kojoj meri će sarađivati sa navodnom intelektualnom pomoći koja dolazi iz SAD.
„Svakako se može razgovarati, ali pitanje je u kojoj meri treba ući u detalje postupaka koje vodimo i tražiti dodatna iskustva iz američkih okvira, posebno kada je reč o korupciji. Nema ničeg tako korumpiranog, kao što je sistem u Americi, to je najkorumpiranija zemlja na svetu, oni samo imaju mogućnost da to pokrivaju štampanjem dolara, pa se ne vidi, ali što se korupcije tiče, to je spektakularno u njihovim okvirima. Na našim je državnim organima da na jedan ljubazan način razgovaraju, ali da se mnogo ne bave time“, savetuje Pavlović.
Planirano je da američki pravni savetnik za Balkan daje i savete o postojećim ili predlozima zakona.
Konkurs za prijavu kandidata za ovu poziciju zatvoren je 13. decembra. Kandidati su morali da poseduju diplomu pravnog fakulteta, licencu da se bave advokaturom, da imaju dobru reputaciju i staž od najmanje četiri godine u advokaturi i tužilaštvu.
Američka zastava vijori se ispred Ministarstva pravde u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Amerika šalje pravnog savetnika za Zapadni Balkan
Tajni agenti - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Podkast
Najezda stranih izaslanika na Zapadni Balkan | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala