- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Spas za ledene zimske dane: Postoji hrana koja greje telo

CC0 / Pixabay / Zima
Zima - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Da bismo očuvali zdravlje, ali i ojačali imunitet, veoma je važno da ishranu prilagodimo godišnjem dobu. Tokom zime, a naročito pri njenom kraju i početkom proleća naš organizam je u većoj meri izložen virusima i zato hrana koju unosimo u tom periodu treba da bude bogata hranljivim materijama koje će pomoći da održimo vitalnost, ali i zagrejemo telo.
To se posebno odnosi na osobe sa lošom cirkulacijom i manjkom energije, piše wannabemagazine.
Evo pet najboljih saveznika zdravlja na ovom polju:

Bademi

CC0 / Pixabay / Badem
Badem - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Badem
Iako su veoma kalorični, pa se ne preporučuju u velikim količinama, bademi imaju mnoga korisna svojstva. Naime, oni su odličan izvor kvalitetnih masnih kiselina, koje regulišu nivo lošeg LDL holesterola.
Bogati su i magnezijumom, a poznato je da on utiče na širenje krvnih sudova, samim tim i na poboljšanje cirkulacije. Sadrže i kalcijum, fosfor i mangan, pa su značajni za zdravlje kostiju i u prevenciji osteoporoze. Međutim, ne treba preterivati. Nutricionisti kažu da je preporučen dnevni unos 30 grama.

Đumbir

CC0 / / Đumbir
Đumbir - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Đumbir
Ova tropska biljka poreklom iz Azije koristi se kao začin, ali i za lečenje. U njegovom korenu se nalazi najviše korisnih sastojaka, poput belančevina, enzima, biljnih vlakana i masti, gingerola, zingerona i eteričnih ulja.
Dobar je antioksidans, a ima i antibakterijsko, antigljivično, antiseptičko i sedativno dejstvo. Sprečava zgrušavanje krvi, pa tako poboljšava prokrvljenost. Ukoliko se uzima u većim količinama može izazvati neželjena dejstva: gorušicu, mučninu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Povoljno deluje na kožu, organe za disanje, stomak, creva, nerve, krvni i imuni sistem.

Beli luk

© Sputnik / Mariя Devahina / Uđi u bazu fotografijaBeli luk
Beli luk - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Beli luk
Svima je poznato da beli luk ima bezbroj korisnih karakteristika. Neki ga čak smatraju i najzdravijom namirnicom. On je prirodni antibiotik, jak antioksidans, snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola, deluje protiv ćelija tumora.
Uspešno otklanja umor, uznemirenost, napetost, a zahvaljujući selenu koji se u njemu nalazi popravlja raspoloženje. Blagotvorno deluje i u slučaju prisustva parazita u crevima i umanjuje nadimanje stomaka. Interesantno je da bebe popiju više mleka, ako je majka prethodno konzumirala beli luk, a posle nemaju grčeve. Koristi se i kuvan i svež, a preporučuju se dva čena dnevno.

Ljuta papričica

© pixabayLjuta paprika
Ljuta paprika - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Ljuta paprika
Sveža crvena ljuta paprika sadrži beta-karoten, lutein, vitamin C, a veoma malo ugljenih hidrata, proteina, lipida i celuloze u poređenju sa paprikom u prahu. Lekovitost se krije u sastojku kapsaicin.
On povoljno deluje kod upala, nervnih poremećaja, migrene i psorijaze. Utiče na povećano lučenje sekreta iz pluća i nosa i na smanjenje triglicerida. Povećava termogenezu i upotrebu kiseonika i sposobnost organizma da razgradi fibrinogen, koji utiče na stvaranje krvnih ugrušaka. Prema novim istraživanjima koristi se u borbi protiv raka jetre. Osim u ishrani može se koristiti i u obliku krema za ublažavanje bola, neuralgija i postoperativnih trauma posle amputacije. U narodu je poznata i pod imenima: papričica, paper, Kajenski papar.

Cimet

CC0 / Pixabay / Cimet
Cimet - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Cimet
Cimet je jedan od najstarijih začina, poreklom sa Šri Lanke. Sadrži celulozu, tanin, manitol, ugljene hidrate i eterična ulja, kao i lekovite sastojke poput gvožđa, mangana, kalcijuma i drugih minerala. Slatkastog je mirisa, dok mu je ukus opor, ljutkast i topao.
Pošto je prirodni antibakterik, diuretik, diseptik i aromatik, povoljno utiče na postizanje ravnoteže holesterola, jača srce i želudac, a uspešan je i u borbi protiv dijabetesa tipa dva. Ubrzava disanje i rad srca, pa tako omogućava povećanje temperature tela i sagorevanje masti, a ukoliko se koristi sa drugim lekovima eliminiše celulit i bronhitis. Može se naći u obliku savijenih komada kore ili kao prah, a odličan je dodatak jelima. Kao i sve začine, i cimet treba koristiti u umerenim količinama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala