- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Snimljeni zvuci sa najvećeg satelita u Sunčevom sistemu /video/

© Foto : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán DoranJužna polulopta Jupitera viđena sa kosmičkog broda Džuno
Južna polulopta Jupitera viđena sa kosmičkog broda Džuno - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Američka svemirska agencija NASA objavila je snimke zvukova sa Ganimeda, najvećeg Jupiterovog i ujedno najvećeg satelita u Sunčevom sistemu.
Zvukove je snimila svemirska letelica-sonda „Džuno“ koja je pored Ganimeda prošla 7. juna, a NASA je sada objavila audio-snimak u trajanju od 50 sekundi.
„Džuno“ je opremljen instrumentom koji je nazvan „Talasi“(Waves) i koji snima električne i magnetne radio-talase, koji potiču iz Jupiterove magnetosfere.
Naučnici su nakon što su prikupili podatke promenili njihovu frekvenciju da bi ih pretvorili u zvuk koji može da čuje ljudsko uho. Kao rezultat toga dobijen je zvuk koji podseća na duvanje vetra i zvuke robota.
„Ako se pažljivo sluša, na sredini snimka se može čuti nagla promena u višu frekvenciju, što znači ulazak u drugo područje magnetosfere Ganimeda“, rekao je glavni istraživač „Džuna“ Skot Bolton sa Instituta u San Antoniju.
Bolton je dodao da bi otkrivanje tajni koje stoje iza Jupiterovog delovanja moglo baciti „novo svetlo na evoluciju drugih planeta i na formiranje Sunčevog sistema“, preneo je Indeks.
NASA je još ranije objavila zvukove sa Marsa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala