- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorava: Susedi su nas doveli do tačke da smo primorani na radikalne korake

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Inicijative Rusije o bezbednosnim garancijama nisu uslovljene promovisanjem faktora straha, već aktivnostima Ukrajine i brojnih drugih zemalja koje su primorale Moskvu na radikalne korake, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

„Ovde se apsolutno ne radi o strahovima, već u principu o pitanju dostizanja određene tačke ključanja naših suseda – ne samo Ukrajine, već i naših suseda, što nas zaista primorava na određene radikalne korake. U krajnjem slučaju, govorimo da smo spremni da razmišljamo u drugoj dimenziji“, prokomentarisao je Rudenko faktore koji određuju ruske bezbednosne inicijative i moguće posledice njihovog odbijanja.

On je na predstavljanju izveštaja Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“ na temu „Prostor bez granica: Rusija i njeni susedi“ ukazao da ne bi posebno izdvajao Kijev u odgovarajućem kontekstu, jer je on samo „naredni kandidat za ispoljavanje takvih pretnji“ za Rusiju.
Ima i drugih zemalja koje se graniče sa Rusijom, gde je vreme leta za udarne sisteme četiri do pet minuta, upozorio je zamenik šefa ruske diplomatije, dodajući da u Ukrajini još uvek nema takvih vremenskih okvira.

„Naša reakcija je jednostavno preventivna mera koja upozorava da će u slučaju razvoja određenih scenarija sa naše strane biti preduzeti određeni koraci o kojima sada ne objavljujemo i govorimo samo uopšteno, nazivajući te stvari vojnim potezima i vojno-tehničkim rešenjima“, naglasio je diplomata.

S tim u vezi, Rudenko je skrenuo pažnju na to da nije umesno govoriti o strahu u tom kontekstu, već o pozivima ruske strane svojim partnerima da prestanu.
„To se, uzgred rečeno, odnosi i na Ukrajinu ukoliko namerava da preduzme bilo kakve korake koji će zaista predstavljati pretnju po našu bezbednost“, dodao je on.
Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.
Pripadnici Severne flote Rusije na vojnim vežbama u Murmanskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
RUSIJA
Moskva: NATO shvata rizike vojnog odgovora Rusije zbog odsustva bezbednosnih garancija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala