- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija sprema vakcinu iz tri komponente

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaAmpula sa vakcinom protiv kovida "KoviVak" Centra "Čumakov"
Ampula sa vakcinom protiv kovida KoviVak Centra Čumakov - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Naučno-istraživački centar „Čumakova“ predao je dokumentaciju Ministarstvu zdravlja Rusije i zahtev kako bi se izvršila klinička ispitivanja trostruke primene vakcine „Kovivak“, saopštio je direktor Centra Ajdar Išmuhametov.

„Instutut ‘Čumakova’ je predao dokumentaciju da se klinici odobri trostruka primena vakcine ‘Kovivak’. Bez obzira što je ova odluka donekle iznuđena, smatramo da je ovaj pristup najrazumniji i jedini pravilan u ovom trenutku“, rekao je on u intervjuu televiziji „Rusija 24“.

Direktor centra je naveo da se nada da će Svetska zdravstvena organizacija (SZO) registrovati vakcinu „Kovivak“ u prvoj polovini sledeće godine.
„Mi se tome iskreno nadamo i aktivno radimo na tome. Mislim da će taj proces trajati oko pola godine“, pojasnio je on.
Ranije 14. decembra direktor Naučno-istraživački centra „Čumakova“ je saopštio da centar radi na proizvodnji vakcine za prevenciju od kovida na osnovu čestica sličnim virusima koje se nalaze u ćelijama insekata. Prema rečima naučnika, pomoću platforme koja se razvija biće moguće da se proizvode različiti preparati za borbu sa infekcijom i njenim novim sojevima.
Vakcina „KoviVak“ protiv virusa korona, koja je napravljena u Naučnom centru „Čumakov“, štiti 98,4 odsto od infekcije i 99,1 odsto od teških oblika bolesti, saopštila je 29. septembra direktorka za kvalitet Centra Aleksandra Sinjugina. Proizvodnja ove vakcine je počela u martu 2021. godine.
Medicinski tehničar priprema špric sa vakcinom  - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
RUSIJA
Rusija: Odobrena ispitivanja još jedne vakcine protiv kovida
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala