- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ruske specijalne službe sprečile brojne terorističke napade

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da su ruske specijalne službe poslednjih godina drastično smanjile broj pretnji terorističkih organizacija, dodavši da su od početka godine sprečena 32 teroristička napada.
Putin je agentima bezbednosnih službi čestitao profesionalni praznik koji se tradicionalno obeležava 20. decembra. On je podsetio da su u proteklih 11 godina ruske specijalne službe sprečile više od 200 terorističkih napada.

„Za 11 meseci odlazeće godine, zahvaljujući vašoj koordinaciji i efikasnosti, sprečen je 61 takav akt, uključujući 32 teroristička napada. Ovo je dobar rezultat, ali ima još mnogo problema. Važno je i dalje delovati energično i efikasno, a takođe uz koordinišuću ulogu nacionalnog antiterorističkog komiteta likvidirati ćelije međunarodnih terorističkih grupa, identifikovati i sprečavati njihove kontakte, subverzivni rad izaslanika i vrbovanje“, rekao je Putin.

On je istakao da je ekstremizam direktna pretnja jedinstvu Rusije i da je neophodno oštro saseći svaku njegovu manifestaciju.
„Naši građani od vas očekuju nove uspehe u borbi protiv ekstremizma. To je direktna pretnja jedinstvu Rusije. Neophodno je oštro saseći svaku manifestaciju ksenofobije, socijalnog i verskog neprijateljstva, sprečiti uplitanje ljudi, posebno mladih, u nezakonite antidržavne aktivnosti“, naveo je on u video-čestitki povodom Dana zaposlenih u službama bezbednosti, objavljenom na sajtu televizije „Zvezda“.
Kako kaže, među ostalim prioritetnim zadacima je nastavak ofanzivne taktike u radu kontraobaveštajne službe i suprostavljanje korupciji, obezbeđivanje pouzdane zaštite državnih granica.
„Uloga Spoljne obaveštajne službe raste u sveobuhvatnom osiguravanju bezbednosti naše zemlje“, izjavio je Putin, dodajući da se to, pre svega, odnosi na operativne i kvalitetne analize međunarodnih informacija, izrade prognoza razvoja situacije u svetu u celini i u pojedinim regionima.
Aktuelna složena međunarodna situacija, priroda i razmere savremenih izazova i rizika nameću povećane zahteve za rad specijalnih službi, naglasio je lider Rusije.

„Pre svega, u rešavanju vašeg glavnog, prioritetnog zadatka – oštre i beskompromisne borbe protiv terorizma. Poslednjih godina u ovoj složenoj, izuzetno odgovornoj oblasti zabeleženi su značajni uspesi i generalno pozitivna dinamika. Uspeli smo da postignemo radikalno smanjenje terorističkih pretnji“, naveo je Putin.

Šef ruske države je konstatovao i kompetentan i efikasan rad zaposlenih u Federalnoj službi bezbednosti i Glavnoj upravi za specijalne programe.
„Ne sumnjam da ćete i ubuduće nastaviti da radite pouzdano i efikasno“, dodao je predsednik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala