Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na protestu u Tirani protiv „Otvorenog Balkana“ zapaljena zastava Srbije /video/

© REUTERS / FLORION GOGAProtest protiv Otvorenog Balkana u Tirani
Protest protiv Otvorenog Balkana u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Ispred Vlade Albanije u Tirani danas je, u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše, održan protest protiv inicijative "Otvoreni Balkan" na kojem je zapaljena zastava Srbije.
Protest je organizovan uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak inicijative za regionalnu saradnju "Otvoreni Balkan", koji se održava danas i sutra u Tirani.
Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do Vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dečak je pao sa bandere pokušavajući zastavu da obori.
Učesnici protesta, na čelu sa Berišom, prethodno su se okupili ispred sedišta Demokratske stranke u Tirani i onda su se prošetali do zgrade Vlade, gde je postavljena bina, a nedaleko odatle se nalazi i ambasada Srbije u Tirani, javlja Tanjug.
Mediji su prenosili ovih dana da će na taj protest navodno doći i Albanci sa Kosova i Metohije, ali i Albanci iz takozvane Preševske doline.
Beriša je okupljenima na protestu večeras poručio da je "Otvoreni Balkan" projekat koji ima za cilj uspostavljanje srpske hegemonije na ovim prostorima.
„Mi smo protiv ovog projekta jer je istorija pokazala da je jedan od najvećih promašaja bila ideja srpske hegemonije na našem poluostrvu. Mi smo protiv ovog projekta jer je u suprotnosti sa našim nacionalnim projektom", rekao je Beriša, prenela je "Koha ditore".
Ambasada SAD u Tirani savetovala je danas američkim državljanima da izbegavaju sva velika okupljanja u tom gradu zbog protesta.
"Iako mnoga velika javna okupljanja mogu da prođu mirno, neke situacije mogu brzo i nepredvidivo da se promene", upozorila je ambasada na svom sajtu.
Albanski premijer Edi Rama odlučio je da početni deo samita "Otvorenog Balkana" sa Zoranom Zaevom i Aleksandrom Vučićem premesti iz Tirane u grad Elbasan.
Odluka je, kako su preneli albanski mediji, doneta nakon što je Demokratska stranka najavila proteste u Tirani.
Vučić će večeras imati zajedničku večeru sa Ramom i Zaevom u Elbasanu, a sutra će uslediti radni sastanci i predviđeno je potpisivanje šest sporazuma.
Glavna tema sastanka u Tirani je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebalo da zaživi već od početka 2022. godine.
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
REGION
Ambasada SAD u Tirani upozorila: Izbegavajte velika okupljanja
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
REGION
Vučić, Rama i Zaev traže podršku Berlina za Otvoreni Balkan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala