Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Obustaviti progon“: Protest podrške profesoru Milošu Koviću

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSkup podrške profesoru Milošu Koviću
Skup podrške profesoru Milošu Koviću - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Grupa studenata Univerziteta u Beogradu okupila se danas na platou ispred Filozofskog fakulteta kako bi pružili podršku profesoru tog fakulteta Milošu Koviću i tražeći da se, kako kažu, obustavi njegov progon i da se formira nepristrasna komisija za njegov izbor u zvanje redovnog profesora.
Student master studija na Filozofskom fakultetu Đorđe Nikolić rekao je da su četvorica Kovićevih kolega protiv njega pokrenuli krivične i parnične postupke u pokušaju da ga spreče da postane redovni profesor, na šta, kaže ovaj student, ima pravo pošto je objavio drugu monografiju.
"Oni žele da ga proteraju sa fakulteta. Obraćali smo se i dekanu Danijelu Sinaniju koji je odgovorio da nije nadležan za to", rekao je Nikolić i dodao da studenti neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtevi.
Oni upozoravaju da se može dogoditi da profesoru Koviću koji sada radi u statusu vanrednog profesora istekne ugovor o radu , a da ne bude imenovan u više zvanje i tako potpuno ostane bez posla.
Profesor Miloš Ković tvrdi da je reč o sistematskom proterivanju profesora neistomišljenika sa Filozofskog fakulteta i da su na taj način sa fakulteta već odstranjeni Maja Nikolić, Nebojša Šuletić i Aleksandar Fotić.
Kaže za Tanjug da je žrtva progona jer ne pristaje na, kako je rekao, NATO i Hašku verziju istorije prema kojoj su, kako tvrdi, Srbi krivci za sve što se dogodilo na ovim prostorima od 1912. godine.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSkup podrške profesoru Milošu Koviću
Skup podrške profesoru Milošu Koviću - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Skup podrške profesoru Milošu Koviću
On navodi da je dobio osam sudskih tužbi od profesora Nikole Samardžića koji je šef katedre istorije, Dubravke Stojanović, Radoša Ljušića i Vlade Stankovića zbog toga što je javno rekao da je reč o progonu njegovih kolega i da je reč o prilagođavanju diskursa i narativa srpske istorije onome što se traži u haškom tribunalu.
"Ovde nije reč samo o tome da li će Miloš Ković biti isteran sa fakulteta, već o tome kako se istorija piše. Nemojmo da imamo iluzije da haški tribunal ima ambiciju da piše našu istoriju. Ako neko tvrdi da su Srbi za sve krivi, da su zaslužili Jasenovac, da su Srbi biološki otpad Evrope onda je red da Miloš Ković kaže da nije tako i da da argumente zašto nije tako. Zašto ne dozvoliti da se čuje drugačije mišljenje?", pita Ković.
Kako tvrdi, kolege koje su ga tužile izglasale su, kako je rekao, "neprijateljsku komisiju" koja će odlučivati o tome da li će biti izbačen sa posla ili unapređen u sledeće zvanje.
Ković ističe da je ključna stvar, što je i zahtev studenata, da dobije objektivnu i kompetentnu komisiju koja će odlučiti da li on ima ili nema uslova za napredovanje.
"Druga ključna stvar je sukob interesa. Ne mogu ljudi koji su vas tužili sudu i koji od vas traže četiri miliona dinara da odlučuju o vašem izboru zvanja na osnovu kodeksa etike Opšteg upravnog postupka. Ne mogu jedna pravila da budu primenjivana na sve moje kolege u ovoj zgradi, a druga na mene. To se zove diskriminacija", poručuje Ković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala