- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otkriveno koliko milijardi dolara je Amerika potrošila na Ukrajinu od 2014. godine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik  - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će isporučiti veliku količinu vojne opreme i naoružanja Kijevu ako Rusija preduzme nedopustive akcije protiv Ukrajine, izjavila je otpravnica poslova SAD u Ukrajini Kristina Kvin i dodala da su SAD od 2014. godine Ukrajini isporučile pomoć u vrednosti od dve i po milijarde dolara.

„U slučaju da Rusija preduzme nedopustive akcije protiv Ukrajine mi ćemo Ukrajini isporučiti više opreme i naoružanja. Na kraju krajeva, obezbedićemo da naši NATO saveznici koji se graniče sa Ukrajinom budu ojačani“, rekla je ona u intervjuu listu UA.Društvo.

Ona je podsetila da SAD već dugi niz godina pružaju pomoć Ukrajini u sferi bezbednosti, između ostalog, i u isporuci odbrambenog naoružanja.

„Naša poslednja partija naoružanja je stigla pre nedelju-dve. I mi nastavljamo da podržavamo Ukrajinu. Samo ove godine smo isporučili Ukrajini pomoć od 450 miliona dolara kako bi osigurali bezbednost. Od 2014. godine smo Ukrajini dali više od dve i po milijarde dolara. Nastavićemo da vršimo procenu situacije i ako Rusija preduzme nedopustive akcije protiv Ukrajine, mi ćemo isporučiti dodatno naoružanje“, rekla je diplomata.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.
Protest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
RUSIJA
Amerika obećala Ukrajini podršku u slučaju eskalacije situacije na granici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala