Novi Sad uz Teslu, Milankovića, Milevu Marić dočekuje titulu Evropske prestonice kulture 2022.

© Promo "Doček"Novi Sad - Doček Nove godine
Novi Sad - Doček Nove godine - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Novi Sad će titulu Evropske prestonice kulture dočekati jedinstvenom umetničkom proslavom koja će od 31. decembra do 15. januara okupiti više od 400 umetnika iz Srbije i Evrope. „Doček 2022“ će odati počast velikanima srpske umetnosti i nauke Nikoli Tesli, Milevi Marić Ajnštajn, Milutinu Milankoviću, Dragiši Brašovanu i Ljubomiru Miciću.

Počast Nikoli Tesli – Novi Sad kao svetlosna galerija

Proslava će simbolično početi 31. decembra u 20.22 sati kod novosadskog mosta Duga programom inspirisanim likom i delom Nikole Tesle, čoveka koji je osvetlio ceo svet, ali i prvog počasnog građanina Novog Sada, kaže u razgovoru za Sputnjik Milana Milanoviz organizacije „Dočeka“.
Za početak programa planirano je izvođenje dela predstave „Tesla izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, uz učešće ansambla Srpskog narodnog pozorišta.
„Predstava je interaktivnog tipa i uključiće u izvođenje i publiku, koja će zajedno s glumcima, plesačima i performerima formirati povorku i preći preko mosta, čime će simbolično spojiti dve obale Dunava. Sledeća tačka povorke je Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, barokni dragulj Novog Sada, gde će biti priređen spektakularni audio-vizuelni doživljaj za sve posetioce – multimedijalna Teslina svetlosna galerija“, objašnjava Milana Milovanov.
© Promo "Doček"Teslina svetlosna galerija
Teslina svetlosna galerija - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Teslina svetlosna galerija
U okviru Tesline svetslosne galerije predstaviće se neki od najznačajnijih umetnika iz oblasti svetlosnih umetničkih instalacija i perfomansa, kao što su Alberto Noveloiz Italije, Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, Petko Tančev iz Bugarske, Milica Stojšić sa studentima scenskog dizajna s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Staša Kukić.
Program će upotpuniti i nastupi muzičara, među kojima su elektro-pop duo „Nipplepeople“, austrijski trio „Elektro Guzzi“ koji na inovativan način pristupa izvođenju tehno muzike uživo, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, muzičar Đorđe Miljenović, kao i novosadski di-džej sastav „Noise Destruction“.
Program u okviru Tesline svetlosnegalerije biće završen 1. januara, uzsvetski poznat austrijski elektro duo„Kruder & Dorfmajster“ i beogradski sastav „Minilinija“.

Zeniteum :: 2022 – Od Mileve Marić do Dragiše Brašovana

„Program se nastavlja 13. januara, takođe od 20.22 sata, kada će biti izveden program 'Zeniteum :: 2022“slovenačkog avangradnog reditelja Dragana Živadinova. Ovaj program slavi velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajni Milutina Milankovića. Postavka svečanog otvaranja je ambiciozan arhitektonsko-multimedijalni poduhvat koji u Srbiji do sada nije rađen, a samo otvaranje biće održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, arhitektonskog bisera Novog Sada, dela Dragiše Brašovana“, navodi Milana Milovanov.
Velikanom svetske nauke i njegovim delom, Milutinom Milankovićem baviće se i izložba „Vreme i vaseljena“ umetnika Dušana Jovovića i Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, koja će biti otvorena 13. januara u novosadskom Studiju M.
Izložba je, kako kaže Milana Milovanov, zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, koje otkriva odnos čoveka, vremena i nauke.
„Već 12. januara novosadski lokalni bendovi će, kao domaćini, izvesti muzički program koji će biti neka vrsta zagrevanja za svečano otvaranje. Na više od 40 lokacija u Novom Sadu, među kojima su Gradska kuća, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, Katedrala, Sinagoga, biće održani brojni koncerti, na šta su Novosađani već navikli, s obzirom na to da je ovo već peta godina kako se 'Doček' realizuje u Novom Sadu“, kaže naša sagovornica.

Doček 2022. uz „Morčibu“ i kraljicu fada Karminjo

Među umetnicima koji će upotpuniti „Doček 2022“ i početak godine Novog Sada kao Evropske prestonice kulture biće proslavljeni austrijski klarinetista Andreas Otensamer, kraljica fada Karminjo, kao i jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava „Morčiba“, koji će nastupiti u Pozorištu mladih.
U Novosadsko pozorište interesantnu kombinaciju džez i elektro zvuka donosi jedan od najpoznatijih finskih muzičara Džimi Tenor, dok je prva Gradska koncertna dvorana rezervisana za čuveni francuski kaver bend „Nouvele Vague“.
Među najavljenim izvođačima su i američka pevačica Krusta Bel, poznata po saradnji s rediteljem Dejvidom Linčom, hrvatski muzičar Damir Urban, džez pijanista i kompozitor Matija Dedić, Bilja Krstići orkestar „Bistrik“, kao i muzička ikona Josipa Lisac, koja će nastupiti u novosadskoj Sinagogi.
Program će biti nastavljen 14. i 15. januara u okviru autentičnog programa „Slave“, koji organizuje Mreža kulturnih stanica.
„U okviru raznovrsnog programa izdvaja se izložba fotografija Pavela Surovog, zatim izložbe rukotvorina i gastro kulture, kao i dečji program“, kaže Milana Milovanov.
Detaljan program i satnica „Dočeka“ mogu se pročitati na zvaničnom sajtu manifestacije docekns.rs, koji sadrži i detaljan pregled manifestacija planiranih tokom 2022. godine u Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala