- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nagla promena temperature u četvrtak: Nova prognoza do kraja godine

CC0 / Pixabay / Zimska idila
Zimska idila - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
Kalendarski, zima počinje u utorak, i to tačno u 16 sati i 59 minuta, a prema navodima srpskog prognostičara Marka Čubrila narednih dana se očekuje uglavnom suvo i relativno hladno vreme. Potom će uslediti topliji period, dok promena nastupa dva dana pre Nove godine.
Od četvrtka, 23. decembra, očekuje se porast temperature.
„Sa razvijanjem jake anticiklonalne blokade daleko na severu u prostoru od Grenlanda do Islanda hladan prodor kreće preko Skandinavije, zapadne Evrope i Velike Britanije do zapadnog Atlantika gde uslovljava seriju jakih ciklogneza. U toplim sektorima tih ciklona istočno od Alpa strujaće osetno topliji vazduh sa jugozapada“, objavio je Čubrilo na Fejsbuku.
Dodao je i da će se sneg otapati i na najvišim planinama.
„Od petka osetno toplije uz pojačan južni vetar, povremenu kišu, a duž Jadrana biće i uslova za pljuskove. Uz osetno otopljenje snežna granica vrlo visoko i sneg će se otapati i na najvišim planinama“.
Usled očekivanog otapanja snega i kiše, moguća je opasnost od lokalnih bujica i poplava, navodi Čubrilo, profesor geografije.
Prema njegovoj prognozi, potom će da usledi hladan i snežan januar.
„Trenutno oba modela oko 29. decembra simuliraju premeštanje hladnog fronta uz sekundarnu ciklognezu što bi nam osim jačeg zahlađenja donelo prolazan sneg verovatno i u nizije, dok bi planine brzo vratile snežni pokrivač“, dodao je on.
Kako je ukazao, razvoj sinoptike pred sam kraj ove i početak sledeće godine još nije jasan ali ima dosta indicija da u tom periodu treba očekivati zaokret ka osetno hladnijoj sinoptici, na šta trenutno upućuju i dugoročni proračuni velikog dela prognostičkih modela koji imaju signal za hladan i snežan januar.
Vremenska prognoza - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
DRUŠTVO
Vreme danas: Oblačno, mestimično kiša ili sneg
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala