- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Koji energetski miks će pomoći Evropi da na zimu ne cvokoće | Energija Sputnjika

© Sputnik / Taras LitvinenkoStruja
Struja - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Pratite nas
O energetskoj krizi u Evropi i kako je prevazići u emisiji Energija Sputnjika govori dr Goran Radosavljević.
Gas je danas u Evropi u odnosu na petak poskupeo sa 1.560 na više od 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara. Saga o sertifikaciji gasovoda „Severni tok 2“ se nastavlja, poprimajući sve više geopolitičke boje – pre svega zbog nastavka kampanje protiv ruskog gasa u Evropi iz Vašingtona i orijentacije novih nemačkih vlasti da pokažu kako ne nastavljaju sa energetskom politikom Angele Merkel.
Kada se tome doda i dalje kritična situacija sa proizvodnjom električne energije, koju usložnjava odluka francuskog EDF-a da zbog problema na rashladnom sistemu nuklearne elektrane zatvara reaktore u Sivou i još jednu atomsku centralu, jasno je da Evropa u zimu 2021/22. ulazi sa velikom neizvesnošću.
Odgovor na pitanja o tome da li će biti restrikcija, koje iznose će dostići cene električne energije i gasa, ali i kakva će biti uloga nuklearki i uglja u budućem energetskom miksu, da li će Evropa preispitati svoju orijentaciju na obnovljive izvore energije danas niko ne može da pruži. Pored cene sirove nafte, koja se određuje na globalnom tržištu, cene ovih energenata takođe gube lokalni karakter.
O tome kako će Evropa prevazići energetsku krizu, koliko na to utiču svetski politički i ekonomski moćnici i kako će sve to uticati na nas u emisiji „Energija Sputnjika” razgovaraju Jelica Putniković i njen gost dr Goran Radosavljević, profesor na FEFA fakultetu.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Energija Sputnjika, 20.12.2021
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala